Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israelisk rymdfarkost på väg mot månen - uppskjutningen gick som planerat

Från 2019
Uppdaterad 22.02.2019 15:06.
Uppskjutningen från Cape Canaveral på torsdag kväll (finsk tid 03.45 natten till fredagen) från Cape Carnival i Florida.
Bildtext En videobild på uppskjutningen från Cape Canaveral på torsdag kväll (finsk tid 03.45 natten till fredagen) från Cape Carnival i Florida.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den obemannade israeliska rymdfarkosten Beresheet är nu på väg mot månen. Den skjuts upp i rymden av en Falcon 9-raket som tillhör miljardären Elon Musks bolag Space X.

Klockan kvart i nio på torsdag kväll (eller 03.45 i natt finsk tid) sköt den israeliska rymdfarkosten Beresheet upp i höjden från Cape Canaveral i Florida. I det skedet var den alltså ännu ombord på en raket som tillhör Musks rymdflotta Space X.

34 minuter senare kastades Beresheet ut i jordens omloppsbana. Namnet Beresheet (eller Bereshit) är hebreiska för den bibliska frasen "i begynnelsen". Farkosten är litet större än en tvättmaskin.

Om allt går som planerat kommer den israeliska rymdfarkosten att landa på månen i mitten av april. Den åker nämligen inte direkt dit, utan tar några varv runt jorden och ska och med en sorts katapultkraft sedan ta sig in i månens omloppsbana och därefter landa där.

Sedan ska Beresheet i ett par dagar fotografera omgivningen kring landningsplatsen och samla in data om månens magnetfält.

Efter det stängs Beresheet av och blir det senaste tillskottet till rymdskrotet i månlandskapet.

Första privata rymdfarkosten på månen

Om Beresheet lyckas landa på månen som planerat, så blir Israel den fjärde nationen i världen som genomför en kontrollerad mjuklandning på månens yta.

Bara USA, forna Sovjetunionen och Kina har lyckats med det tidigare.

Dessutom blir det den första gången som ett icke-statligt, privat initiativ leder till en landning på månen.

Utom att Musks Space X förstås är ett privat företag, så byggdes farkosten av den israeliska privata rymdorganisationen SpaceIL, i samarbete med den statligt ägda företaget IAI.

Det är huvudsakligen privata donatorer som stått för de ungefär 100 miljoner dollar som projektet kommit att kosta.

Om det här lyckas så blir det också den absolut billigaste månlandningen genom tiderna.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln