Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK:s centerforward Anton Lundell

JVM-hjälten som växte upp i ishallen – nu kan Anton Lundell göra finländsk hockeyhistoria

Från 2019

”Jag tittade upp på klockan och såg att det var en och en halv minut kvar – då visste jag att vi vinner”

17-åriga Anton Lundell fick mäta sig med NHL-spelare i JVM. Nu är siktet inställt på draften 2020.

Ett äventyr, en chans att visa upp sig och mäta sig mot spelare som redan gjort ett antal NHL-matcher. Och dessutom vara med och avgöra finalen för Finland under slutminuterna.

I början av december fick Anton Lundell glädjebeskedet att han får chansen att kämpa om en plats i U20-landslaget som åker till junior-VM i Kanada.

En chans som han tog.

– Visst betyder det mycket framförallt för självförtroendet, konstaterar 17-åringen i Sportliv om turneringen som kan komma att bli startskottet på en NHL-karriär.

Se minidokumentären nedan:

Anton Lundell: Världsmästare och hockeyproffs som 17-åring - Spela upp på Arenan

HIFK:s unga talang Anton Lundell har gått från klarhet till klarhet under det senaste året. VM-guld med både U18- och U20-landslagen samt FM-guld och -brons med HIFK:s B- respektive A-juniorer. Proffskontrakt och ligadebut med herrlaget.

Drömmar kan bli verklighet.

Hockeyn har alltid varit en naturlig del av Anton Lundells liv. När Anton föddes var pappa Jan Lundell fortfarande mitt uppe i sin aktiva karriär och det blev en hel del tid i olika ishallar också för familjens förstfödde.

– Mari (Antons mamma) var och tittade på matcher med Anton, berättar Jan Lundell.

– När han har växt upp i den miljön och sett hur det går till, så var det ju ganska naturligt att hockeyn åtminstone var ett alternativ när man började söka hobbyer att prova på.

Anton Lundell som cirka femåring. Sitter i omklädningsrummet med hockeyutrustning.
Bildtext Anton Lundell kom tidigt in i hockeysvängen.
Bild: Familjen Lundell

Som fyraåring började han i HIFK:s anrika Calle Branders hockeyskola, men inledde ishockeykarriären närmare hemmet i Esbolaget EPS. Länge fanns också fotboll och tennis med i bilden, men det var hockeyn som lockade mest.

– Jag tyckte om att ha bra fart på plan och göra mål, berättar Anton om minnena från de tidiga junioråren.

I början fick alla spelare också testa på att stå i mål, men rätt fort stod det klart att han inte skulle gå i pappas fotspår.

– Jag tyckte inte riktigt om att stå i mål och rädda puckar. Det var lite tråkigt, medger Anton.

Anton Lundell poserar på uteisen 2010
Bild: Familjen Lundell

För Jan var sonens beslut ingen besvikelse. Kampen om platsen mellan stolparna är oerhört hård.

– Det är bara en målvakt om spelar per match, så det finns fler platser som utespelare.

Fraktur i ryggen tvingade att stanna upp

Till en början var ishockeyn bara en hobby. Men i de tidiga tonåren började Anton satsa mer målmedvetet.

Samtidigt åkte han på sin första stora skada, en stressfraktur i ryggen. En allvarlig och tyvärr rätt så vanlig skada hos en växande och hårt tränande tonåring.

– Det var dessutom en sommar, så jag fick inte springa eller simma ordentligt. Det var nog tungt och svårt. Men jag orkade och sen var jag igen tillbaka.

Anton Lundell gjorde FM-ligadebut i september och har hittills under debutsäsongen noterats för 17 poäng (8+9) på 35 matcher.

Mindre och större skador hör mer eller mindre till vardagen för en hockeyspelare. Det har också Anton Lundell fått känna av.

– Får man ett skott i fingret är det bara att sköta om det och se till att det blir bra igen.

Yngst i JVM-truppen

Anton Lundell inledde sin landslagsbana i U16-landslaget och gick sedan vidare till U18-landslaget som han vann VM-guld med förra våren.

Utvecklingen efter det har gått framåt med väldiga kliv. På ett knappt år har han gått från en lovande juniorspelare till en etablerad ligalirare.

Att han togs med i U20-landslaget, som den yngsta i hela truppen, kom ändå som en glad överraskning. Hans första uppträdande i U20 kom på landslagslägret inför VM-turneringen.

– Jag visste att jag har en bra chans att komma med i laget om jag bara spelar med bra självförtroende. Och det gjorde jag, säger Anton och ler.

Sju matcher, ett mål och tre målgivande passningar blev Lundells saldo i JVM. Sjunde bästa poängplockare i den finländska truppen. Inte illa av lagets yngsta spelare som kunde åka hem från turneringen med ett JVM-guld och ett stärkt självförtroende.

– Att få spela mot de bästa spelarna i min ålder och äldre, visst betyder det mycket för självförtroendet, säger Anton.

Pappa Jan håller med.

– Att få mäta sig med spelare, som redan gjort några matcher i NHL och märka att man kan spela sitt eget spel, betyder otroligt mycket.

Anton Lundell har snittat nästan en poäng per match i den blåvita juniorlandslagströjan i olika åldersklasser.
I U20-VM för ett par månader sedan vann Finland över USA i finalen och Lundell spelade fram Kaapo Kakko till 3–2-segermålet vid tiden 58.34.

Anton går nu andra året i Brändö gymnasium. Men om ishockeyn just nu går som på räls, så blir det inte speciellt mycket tid över för skolarbete.

Det gnager, men är också en fråga som har diskuterats i familjen.

– Skolan har varit väldigt flexibel och Anton har fått möjlighet att sköta skolan på egen hand, berättar Jan Lundell.

Problemet är att hockeyn tar väldigt mycket tid. Ofta går det en hel dag till träning och så blir det förstås också en hel del matcher och resor.

– Nog är det ju tufft. Träningspassen är långa och som förälder är det viktigt att se till att helhetsbelastningen inte blir för stor. Annars lider både skolan och hockeyn, säger pappa Lundell.

Jan Lundell och Anton Lundell.
Bildtext Antons pappa Jan Lundell fungerar som målvaktstränare i HIFK, där han spelade över 300 matcher under den aktiva karriären.
Bild: Yle/Anki Karhu

Hela familjen ser med andra ord att det är väldigt värdefullt att skolan finns med på ett hörn, men...

– Just nu går hockeyn lite före. Man vill ju göra en lång och bra karriär, säger Anton försiktigt.

– Skolan är nog viktig, men visst har jag haft svårt att hinna göra skolsaker nu när jag var en månad i Kanada och så har vi många matcher på kommande.

Draftetta sommaren 2020?

Anton Lundells nästa mål då? Först ligaguld med HIFK i vår. Sedan ställs siktet in på NHL-draften sommaren 2020.

Mycket talar för att Lundell kan gå tidigt. Riktigt tidigt.

Enligt Göran Stubb kan Anton till och med gå som historisk etta som första finländare, och även pappa Jan är försiktigt optimistisk.

– Det ser bra ut. Han har mycket arbete bakom sig och mer arbete framför. Men alla förutsättningar finns.

"Jag fokuserar nu på att träna och spela bra. Vägen till NHL känns ännu lång."
-Anton Lundell

Diskussion om artikeln