Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ordningsvakter och väktare får ta en hel del skit på fältet: "En kille skrek jävla grisar! Vilka tror ni att ni är, maktmedelsfjollor?”

Från 2019
Säkerhetsvakt i köpcenter
Bild: Mikael Crawford/Yle

”Det är bara folk som inte kommit in på polishögskolan som jobbar som väktare” och ”Jävla grisar” är några av kommentarerna som väktaren Lina Laine har fått höra under sina arbetspass.

Lina Laine har jobbat med det mesta inom säkerhetsbranschen under de senaste åren. Hon har jobbat på sjukhus och larmcentral, fungerat som patrullerande väktare, jobbat som ordningsvakt på nattklubbar och konserter. För tillfället jobbar hon i en reception.

Laine antar att fördomarna mot väktare och ordningsvakter delvis baserar sig på den relativt korta utbildningstiden.

– Nuförtiden finns det många vägar man kan gå för att utbilda sig till väktare, men om man som jag har gått en kurs på 40 + 60 timmar, får man nog höra att man är lat.

Väktaren Lina Laine
Bildtext Lina Laine trivs med sitt jobb som väktare.
Bild: Emil Friman / Yle

Ingen respekt för auktoriteter

Förutom att folk är skeptiska till den korta utbildningstiden för väktare och ordningsvakter, anser Laine att det är vanligt att man inte respekterar auktoriteter i Finland.

Laine berättar att hon ofta hamnar i situationer där folk anser att väktare inte har rättigheter att göra någonting.

– Folk vägrar till exempel att öppna väskan om de är misstänkta för snatteri, eftersom en väktare inte har rättighet att öppna väskor. Då ringer väktaren istället till polisen som kommer och granskar läget, så slutresultatet är ändå detsamma.

Laine tycker att det är irriterande att folk av principskäl ska vara så jobbiga som möjligt mot väktare.

– Värst är medelålders kvinnor. De kan vara väldigt fula i mun.

― Lina Laine

Fördomar mot kvinnliga väktare

Inte nog med att väktare och ordningsvakter som yrkesgrupp får ta emot beska kommentarer, Laine berättar att många dessutom ser det som ett problem att kvinnor jobbar som väktare.

Laine har till exempel fått höra: ”Hur skulle du, som kvinna, klara av en situation där en man skulle vilja ge stryk åt dig?”.

Hittills har Laine dock aldrig stött på en situation som hon inte skulle ha klarat av. Laine menar dessutom att det oftast är kvinnor som ställer till med problem.

– Värst är medelålders kvinnor. De kan vara väldigt fula i mun. Julfesttider är jobbigast för ordningsvakter.

Laine berättar att de flesta av hennes kolleger, både män och kvinnor, håller med om att medelålders kvinnor är värst att ha att göra med som ordningsvakt.

Folk ser inte helheten i ett ingripande

Då och då snurrar det videoklipp och berättelser på sociala medier om hur ordningsvakter och väktare använder sig av våld. Diskussionerna har varit heta bland annat i Sverige.

Laine menar att det förstås finns rötägg i alla branscher, men önskar ändå att folk inte skulle stirra sig blinda på vad som händer i till exempel videoklipp, utan även tänka på vad som hände innan någon började filma.

– Om man ser ett videoklipp där tre väktare ligger på en kvinna, så ser det hemskt ut. Men det är ju sällan där det hela har börjat. Det är nog knappast så att väktarna har sett en kvinna och tänkt: "Henne ska vi slå", men tyvärr tror folk ofta det.

En ordningsvakt i ett köpcentrum.
Bild: Yle/Stefanie Lindroos

Laine berättar om en händelse hon var med om när hon jobbade som ordningsvakt på en nattklubb.

– Det låg en kille och sprutspydde på toaletten, vilket inte är okej att göra på nattklubben, så vi var tvungna att föra ut honom. Eftersom han såg ut att vara i ganska bra skick när han tog på sig rocken, började en kille från kön skrika: "Jävla grisar. Vilka tror ni att ni är, maktmedelsfjollor? Varför kastar ni ut människan? Ni har ingen rätt att kasta ut personer!". Det här gjorde han utan att veta varifrån det hela hade börjat.

Laine menar att just fall som dessa kan vara problematiska om folk plockar fram kameran och börjar filma. Händelsen hamnar ur kontext och sprids på nätet.

Även positiv respons

Trots att man som väktare och ordningsvakt mestadels får höra negativa kommentarer, berättar Laine att man även får positiv respons för sitt arbete.

– Den positiva responsen betyder så mycket. Du glömmer bort allt dåligt som har hänt under en dag när du får en fin kommentar.

Laine säger att hon trivs i branschen.

– Det finns så mycket olika saker man kan göra. Jag har vuxit mycket som människa under de här fem åren som jag har jobbat som väktare. Jag är inte konflikträdd längre och dessutom har jag, efter att ha jobbat i larmcentralen, kommit över min skräck för att tala i telefon, berättar Laine och skrattar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln