Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Spirande hopp om konkreta framsteg i andra toppmötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump

Från 2019
Uppdaterad 25.02.2019 06:15.
Två imitatörer utklädda till Donald Trump och Kim Jong-un.
Bildtext Imitatörer som föreställer Kim Jong-Un och Donald Trump har redan anlänt till Vietnams huvudstad Hanoi
Bild: EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Donald Trump håller den här veckan sitt andra toppmöte i Vietnams huvudstad Hanoi, åtta månader efter det första historiska mötet i Singapore.

Toppmötet i Singapore slutade i en vagt formulerad deklaration utan några överenskommelser om nedrustning, men den här gången hyser bägge parter förhoppningar om konkreta framsteg i nedrustningssamtalen.

I Singaporedeklarationen talade man om att avskaffa kärnvapen på den Koreanska halvön, men parterna var aldrig överens om vad det egentligen innebär och nedrustningssamtalen mellan länderna har stampat på stället sedan dess.

Kim Jong-Un anländer redan på måndag till Vietnam i ett specialtåg, inför toppmötet på onsdagen som inleds med ett möte på tumanhand mellan de bägge ledarna.

Donald Trump och Kim Jong-un promenerar längs med en stig.
Bildtext Det första toppmötet i Singapore slutade i en vag deklaration om kärnvapennedrustning på den koreanska halvön.
Bild: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES

Statens gästhus i centrum av Hanoi blir mötesplats, medan Kim Jong-Un väntas bo på ett lyxhotell mittemot gästhuset.

Det är tills vidare oklart var den amerikanska delegation bor, men både hotell Metropole och Melia, som alltså ligger invid gästhuset har bokats för mötet.

Kims tåg stannar vid gränsstationen Dong Dang som ligger 170 kilometer från den vietnamesiska huvudstaden.

Därifrån körs han i kortege till Hanoi, där han hälsas välkommen av Vietnams president, det styrande Kommunistpartiets generalsekreterare Ngyen Phu Trong. Därefter väntas han besöka en industripark i närheten av Hanoi samt hamnstaden Hai Phong.

Nedrustning, sanktioner på tapeten

På onsdagen den 27 februari blir det så dags för själva toppmötet som varar i två dagar.

Donald Trump tonade ner förväntningarna förra veckan, då han sade att han inte vill sätta upp någon stram tidtabell för när eller hur Nordkorea nedrustar.

- Vi har inte bråttom, utan vi kommer att ha vårt möte. Kim och jag har ett mycket gott förhållande och jag skulle inte bli förvånad om vi når något slag av resultat, sade Trump efter ett samtal med Sydkoreas president Moon Jae-In.

Moon som har spelat en central roll för det pågående tövädret på den Koreanska halvön, har lovat sitt fulla stöd för att toppmötet ska bli en framgång.

Han har bland annat lovat att trappa upp det ekonomiska och humanitära samarbetet med Nordkorea om USA är ovilligt att ännu i det här skedet lätta på stränga FN-sanktioner mot Nordkorea.

Nordkorea sprängde kärnprov området Punggye-ri i maj i fjol som en förtroendeskapande åtgärd
Bildtext Nordkorea sprängde kärnprov i området Punggye-ri i maj i fjol som en förtroendeskapande åtgärd.

Eftergifter mot sanktionslättnader

Nordkorea säger sig ha gått med på en lång rad eftergifter och förtroendeskapande åtgärder under det senaste året och det har faktiskt hänt en hel del saker som har minskat vapenskramlet och spänningen i regionen.

Landet har inte utfört nya missil- eller kärnvapentest sedan hösten 2017 och man har fryst utvecklingen av ballistiska långdistansmissiler samt missiler som kan avfyras från ubåtar.

Nordkorea har också sprängt de underjordiska tunnlarna i kärnprov området Punggye-ri samtidigt som det har erbjudit sig att förstöra en missilbas. (Samtidigt som amerikanska nedrustningsexperter säger sig ha funnit 16 nya, hemliga missilbaser).

Nordkorea har till och med föreslagit att det kunde stänga kärnreaktorn i Yongbyon, där det har producerat plutonium och höganrikat uran för sina kärnvapen.

Kim Jong-Un lovade i april i fjol att inte bara frysa alla missil- och kärnvapentest utan att stoppa dem helt.

Ett odaterat fotografi från år 2014 av Nordkoreas ledare Kim Jong Un som följer med provskjutningen av en Interkontinental ballistisk missil
Bildtext Nordkorea har inte utfört nya missil- eller kärnvapenprov sedan hösten 2017.
Bild: EPA/KCNA

I sitt nyårstal bekräftade Kim provstoppet och han gick till och med ännu längre; han antydde att han kunde gå med på ett tak för missiler och kärnvapen och han lovade att inte sälja kärnvapenkunskap utomlands.

- Vi deklarerade både hemma och utomlands att vi inte kommer att producera eller testa kärnvapen, vi kommer inte att använde dem först och vi kommer inte att sprida dem, lovade Kim i nyårstalet.

Nordkorea har tillsammans med Sydkorea också utfört förtroendeskapande åtgärder vid den spända demilitariserade zonen vid gränsen.

Länderna har bland annat plockat bort propagandahögtalarna, avskaffat en rad gränsposteringar och upprättat en så kallad het telefonlinje samt en diplomatisk kontaktbyrå i den nordkoreanska gränsstaden Kaesong.

President Trump är redo att avsluta detta krig. Det är över, det är slut. Vi kommer inte att invadera Nordkorea

― Stephen Biegun, USA:s chefsförhandlare

Allt detta har man gjort endast för att få till stånd sanktionslättnader, det centrala målet för Kim Jong-Un och hans allt mer pragmatiska medarbetare som ställer ekonomin i främsta rummet, nu när landet verkar ha fungerande kärnvapen och missiler.

- Sanktionerna är inte stränga nog för att skapa allvarliga ekonomiska problem i Nordkorea, men de är starka nog för att försvåra eller förhindra ekonomisk tillväxt, säger Nordkoreaexperten Andrej Langkov.

- Nordkoreanska ledare vet att de måste minska den ekonomiska klyftan mellan dem och grannländer, särskilt Sydkorea, för att bibehålla stabiliteten och sin egen makt, tillägger Lankov som är professor vid Kookmin universitetet i Seoul.

En påminnelse om hur utarmat det isolerade Nordkorea är, kom förra veckan då det vädjade till omvärlden om hjälp för att föda sitt hungrande folk.

Pyongyang meddelade att det lider brist på livsmedel igen, på grund av en oväntat liten skörd i fjol.

Nästan hälften av landets 25 miljoner invånare är undernärda och behöver mer mat eftersom man var tvungen är nästan halvera de dagliga ransonerna av ris, väte och sojabönor, uppger FN.

USA har tänkt om?

Trump och hans medarbetare har alltså tonat ner förväntningarna, men de har också låtit optimistiska och för första gången sagt att de kunde gå med på sanktionslättnader innan Nordkorea har gjort sig av med alla sina kärnvapen.

Fram till nu har amerikanerna stenhårt hållit fast vid att Nordkorea måste bli helt kärnvapenfritt innan det kan räkna med ekonomiskt bistånd och samarbete med omvärlden.

Det var en linje som alltid ledde till en återvändsgränd i förhandlingar med Nordkorea, som betraktar sig som en legitim kärnvapenmakt och kräver att omvärlden också gör det.

Stehpen Biegun, USA:s chefsförhandlare i nedrustningssamtalen med Nordkorea låter mer kompromissvillig än sina föregångare
Bildtext Stehpen Biegun, USA:s chefsförhandlare i nedrustningssamtalen med Nordkorea låter mer kompromissvillig än sina föregångare.
Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Trumps nya chefsförhandlare Stephen Biegun har på sistone antytt att det är exakt vad USA nu är redo att göra, förutsatt att kärnvapenhotet mot USA kan minskas på andra sätt, främst genom att skära ned antalet nordkoreanska långdistansmissiler som kan nå det amerikanska fastlandet.

- Nordkorea har inte visat några tecken på att totalt vilja avveckla och förstöra sin kärnvapenkapacitet. Det vet vi alla. Utmaningen är att ändra på deras linje, genom att vi ändrar på vår, sade Biegun nyligen, vilket i klartext innebär att USA och Trump nu är redo att nöja sig med mindre.

Biegun gick om möjligt ännu längre då han förklarade Trumps kompromissvilja och hans beredskap att sluta ett formellt fredsavtal, något som Nordkorea länge har krävt.

- President Trump är redo att avsluta detta krig. Det är över, det är slut. Vi kommer inte att invadera Nordkorea, vi försöker inte störta den nordkoreanska regimen. Vi är redo för en annan framtid, som är större än bara kärnvapennedrustning.

Diskussion om artikeln