Planerna för Sibbesborg smalt som isen i vårsolen - bara en tredjedel finns kvar på ritbordet
Det var många Sibbobor som i tiderna satte morgonkaffet i vrångstrupen när de fick höra om kommunens planer på ett område för 70 000 invånare. Planen på Sibbesborg utarbetas fortfarande men nu i mindre skala.
Det har snart gått 10 år sedan Sibbo kommun började fundera på att bygga ut området Sibbesborg i den södra delen av kommunen.
Det var i kölvattnet av Helsingfors stads annektering av en del av södra Sibbo som kommunen arrangerade en internationell planeringstävling för området och efter det vidtog arbetet med delgeneralplanen.
Områdets planering skulle ganska långt bygga på resultaten från den internationella planeringstävlingen som arrangerades 2011 samt på olika regionala planer.
Målet var att utveckla området till en mångsidig småstad för ca 70 000 invånare med bland annat spårtrafik från Helsingfors. Senare skar man ner på det tänkta invånarantalet till 30 000.
Sibbesborg är ännu på ritbordet
Nu har åren gått och det har varit ganska tyst om Sibbesborg och planerna. Vad har hänt och vad kommer att hända?
- Vi har utarbetat ett förslag till delgeneralplan under de senaste åren. Den kommer till politisk behandling i juni och till påseende under hösten, säger Sibbo kommuns generalplanechef Kaisa Jama.
Jama konstaterar att kommunen ligger en aning efter i tidtabellen eftersom landskapsplanen har förändrats.
Landskapsplanen ligger på ritbordet hos Nylands förbund och är försenad bland annat på grund av situationen med Östersundom.
- Den nya landskapsplanen för Östersundom gäller också halva Sibbesborgområdet och den nuvarande landskapsplanen gäller den andra halvan av Sibbesborg delgeneralplaneområde. Dessutom utarbetar Nylands förbund som bäst en helhetslandskapsplan för hela regionen, förklarar Jama.
Ingen metro och invånarantalet nere i 20 000
Utgångspunkterna för Sibbesborg har med andra ord förändrats. Bland annat har man i planeringen nu bortsett från en metrolinje till Sibbesborg eller Söderkulla.
Metron ska visserligen trafikera förbi Östersundom till Sibbo, men ändhållplatsen blir i Majvik.
- Östersundom och Sibbesborg kommer enligt planerna att ha olika stadsstruktur, förklarar Jama.
Sibbo fick redan när det begav sig rätt mycket respons på utkastet till delgeneralplan. Kommunen har nu tagit hänsyn till responsen och ritat om en del i planen.
- Dimensioneringen av Sibbesborg är nu mera småskalig i jämförelse med den ursprungliga planen, men utkastet till delgeneralplan möjliggör fortfarande 20 000 invånare, säger generalplanechef Kajsa Jama.
Färre höghus - mera småhus
Enligt Jama har man också tänkt om när det gäller typen av hus och husens storlek.
- Sibbesborg ska inte domineras av höghus. Planen är att bygga rätt så stora områden med radhus och småhus i mindre skala, säger Jama.
Invånarna i området och Sibboborna överlag kommer alltså att få komma med respons om förslaget till delgeneralplan för Sibbesborg i höst.
Senast de fick chansen att säga sitt om den omfattande markplaneringen var för ganska exakt tre år sedan.
Lika fundersam nu som då
En av dem som kommenterade kommunens planer då, var Johanna Ullberg som bor på Skraflas gård i det aktuella området - en gård med hästar och kor och som varit i släktens ägo sedan medlet av 1700-talet.
Hon var inte nöjd över planerna då och hon är inte nöjd nu heller.
- Jag är lika fundersam som tidigare. Dessutom är det ganska svårt att få ett grepp om kommunens planer. Jag funderar också om till exempel gårdar som vår med hästar och kor kommer att ha något värde i framtiden, säger Ullberg.
Gården Skraflas på Sibbesborg-området är något av ett utflyktsmål och en sevärdhet för människor från både när och fjärran.
- Vi brukar ha dagisgrupper på besök och för en tid sedan hade någon som inte var från orten droppat ner ett postkort i vår postlåda där det stod att personen i fråga var på arbetsresa men att han eller hon bara ville köra förbi för att få se korna, berättar Ullberg.
En central oas
Ibland när Johanna Ullberg är ute i terrängen för att rida möter hon människor som flyttat till området på grund av landsortskaraktären.
- En gång mötte jag en familj med barnvagn som sade att de flyttat till området för att det är som en oas trots att det ligger centralt, berättar Ullberg.
Hur mycket tröstar det att man trots allt skurit ner det framtida invånarantalet från 70 000 till 20 000?
- Nog är det kanske en liten tröst, men ännu har jag ju inte något hum om hur planen kommer att påverka vårt liv och leverne här på gården. Högst antagligen kommer jag nog att komma med förslag i höst när man igen får kommentera planen, säger Ullberg.
I år inledde Sibbo kommun arbetet med att förnya generalplanen för hela kommunen. I år ska också flera delgeneralplaner läggas fram till påseende – planer som framskridit till förslagsskedet eller utkastskedet.
Till dessa hör alltså delgeneralplanen för Sibbesborg.
