Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanen inleder sitt VM – tävlar i lördagens skiathlon: ”Bästa möjliga uppladdning”

Från 2019
Uppdaterad 22.02.2019 16:26.
Iivo Niskanen ler
Bildtext Iivo Niskanen.
Bild: Lehtikuva

Nu är det klart vilka finländare som får tävla i skiathlon då VM fortsätter för längdskidåkarnas del på lördag. På herrsidan gör Iivo Niskanen sin första start i VM. Jag hoppas och tror att formen blir bättre dag för dag, säger han.

En av de stora frågorna under starten av VM har varit hur många tävlingar Iivo Niskanen kommer att köra. Han hör till de absoluta favoriterna på 15 kilometer klassiskt (på onsdag) och i lagsprinten är han medaljkandidat tillsammans med Ristomatti Hakola (på söndag).

Niskanen väljer ändå inte att spara sig till söndagen. Redan på lördag finns han med på startlinjen då herrarna gör upp om medaljerna i skiathlon.

– Jag kollade in banan i februari och med tanke på att jag satsat på att utveckla min fristilsåkning tyckte jag att skiathlon var en fin möjlighet.

– Jag hoppas och tror att formen blir bättre dag för dag. Att tävla i skiathlon är bästa möjliga uppladdning inför lagsprinten, säger Niskanen till Yle.

I OS förra året slutade Niskanen på 19:e plats i skiathlon och hans hittills enda start på distansen i ett världsmästerskap var i Falun 2015 där det blev en 26:e plats.

– Den klassiska delen är starkare för mig. Om jag är lika trött vid skidbytet som i Pyeongchang så kommer det inte att gå bra. Vi kommer att få se aktiv skidåkning, det är säkert många som vill ta initiativ, säger Niskanen på dagens presskonferens.

Förutom Niskanen kommer även Matti Heikkinen, Perttu Hyvärinen och Antti Ojansivu att tävla på lördag.

Iivo Niskanen tränar i Seefeld
Bildtext Iivo Niskanen är redo för sin första start i VM.
Bild: Lehtikuva

Norska och ryska åkare är favoriter

Under dagens presskonferens var det många som betonade att det är svårt att förutspå något om lördagens tävling eftersom skiathlon inte varit på tävlingsprogrammet den här säsongen.

Herrtränaren Teemu Pasanen vill heller inte se någon i det finländska laget som favorit.

– De ryska och norska herrarna är favoriter. En del åkare kommer garanterat att försöka spränga fältet. Föret kommer att avgöra om det går att göra ett ryck under den klassiska delen, säger han.

Pärmäkoski har två raka medaljer i skiathlon

I de två senaste mästerskapen har Krista Pärmäkoski öppnat Finlands medaljkonto. I VM i Lahtis för två år sedan tog hon silver i skiathlon och vid OS i Pyeongchang blev det ett brons.

Nu går Pärmäkoski in i lördagens tävling som en av medaljkandidaterna efter en stabil säsong i världscupen. Pärmäkoskis möjligheter till en medalj på lördag ökade också då svenskan Ebba Andersson tvingas avstå tävlingen på grund av sjukdom.

– Ebba kändes nästan som en säker medaljör, nu är fältet mer öppet. Jag förväntar mig att Therese kör på och vi övriga kämpar så gott vi kan för att hänga med, säger Pärmäkoski på dagens presskonferens.

Krista Pärmäkoski går med stavarna i höger hand
Bildtext Krista Pärmäkoski.
Bild: Lehtikuva

Uppladdningen har inte gått helt enligt förväntningarna för Pärmäkoski. Inför sin första VM-start har hon haft problem med utrustningen.

– Min favoritpjäxa för skiathlon har gått sönder och det är jag ledsen över. Nu tvingas jag åka med en ny, säger hon.

Även Johanna Matintalo, Laura Mononen och Eveliina Piippo tävlar i skiathlon. Förbundskaptenen Matti Haavisto räknar med att någon i kvartetten ska knipa en medalj.

– Skiathlon har varit en medaljgren för oss de senaste åren och vi förväntar oss att den trenden fortsätter, säger han.

I lagsprinten på söndag är det Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen som försvarar Finlands färger.

Diskussion om artikeln