Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-analysen: Iivo Niskanen bjuder på en kontrollerad risktagning

Från 2019
Uppdaterad 22.02.2019 17:12.
Iivo Niskanen
Bild: KarlixSaul/SCANPIXx

Iivo Niskanen bär på ett stort lass under skid-VM i Seefeld. Han har hela den finska pressen på sina axlar. Att han nu väljer att ställa upp i skiathlon är en risktagning, skriver Yle Sportens expert Glenn Lindholm.

Lyckligtvis är Kuopiobons axlar breda och kroppen vältränad. Dessutom kan han beskrivas som en kolugn grabb från Norra Savolax. Han tar inte stress av småsaker. Det har han visat förr och det bevittnar också prissamlingen där hemma om.

Iivo Niskanens huvuddistans i Seefeld är givetvis femton kilometer med klassisk teknik. På den sträckan är han regerande mästare från Lahtis och guldfavorit även i Seefeld. Allt han gjort under sommaren, hösten och vintern har varit med siktet inställt på onsdagen den 27 februari, dagen då 15 kilometer står på programmet.

Han vann samma distans i Otepää i januari i överlägsen stil. Däremot kan det hända att genrepet i Cogne veckan innan VM satte myror i huvudet på självaste Iivo. Alexander Bolsjunov var nämligen i en klass för sig, långt före Niskanen.

Iivo Niskanen
Bildtext Iivo Niskanen.
Bild: Lehtikuva

Allt måste klaffa i sprintstafetten

Den andra stora medaljchansen finns i den klassiska sprintstafetten, tillsammans med Ristomatti Hakola, som visat god form på normaldistans i vinter. Den här tävlingen avgörs på söndag.

Generalrepetitionen gick bra i Lahtis för två veckor sedan. Duon tog sig upp på prispallen efter två norska lag. På VM är startfältet tuffare. Medaljchansen finns, men då måste också allting klaffa. Det är inte säkert i sprintstafett, disciplinen brukar ju bjuda på drama och överraskande händelser.

Iivo Niskanens tredje viktiga uppgift kommer i stafetten på 4x10 kilometer. Om och då han lyckas på den andra etappen är Finland med i medaljkampen. Det här upplägget skulle väl räcka för Niskanen i Seefeld, och femmilen kunde vara en bonusdistans.

Nu har han dock tänkt lite annorlunda. Förmodligen tillsammans med sin personliga tränare Olli Ohtonen som också finns här i Seefeld.

Niskanens tävlingsprogram utvidgas med skiathlon på lördagen, alltså dagen innan sprintstafetten. Det här var ett överraskande drag av den dubbla olympiska mästaren. De flesta hade nog trott att han skulle spara på krafterna och fokusera fullt ut på de klassiska loppen. Men inte Iivo Niskanen.

Iivo Niskanen.
Bildtext Niskanens tävlingsprogram fick ytterligare ett lopp.
Bild: imago/Scanpix/ All Over Press

Den fria stilen har blivit bättre

Jag tror ändå att det här är en välövervägd risktagning. Förmodligen vill han få igång kroppen inför de kommande loppen. Jag hoppas att det är så här, allt annat skulle vara konstigt, och dumt.

Niskanen har utvecklat sin fria åkteknik. Han var sexa i Ulricehamns världscup på femton kilometer fritt för en månad sedan. Men, det är ändå den enda gången han varit bland de tio främsta i fri teknik i en världscuptävling. Den stabila prestationsnivån finns inte ännu.

Men visst, Iivo kan överraska. Speciellt om föret blir knepigt och det körs fort i den inledande klassiska delen. Klassikerna försöker säkert ”åka benen av” dem som är bättre i fritt. Niskanen kan åka in bland de sex främsta om han lyckas, han kan till och med ta medalj med ett fantomlopp.

Men vi ska inte förvänta oss någon bragdinsats. De(n) kommer senare, kanske.

Personligen är jag lite osäker. Jag är lite rädd för risktagningen. Jag hoppas att han inte bränner för mycket av krutet före onsdagen. Den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket...

Det finska skidfolket håller tummarna och hoppas att Iivo Niskanen vet vad han gör. Det har han gjort tidigare. Lugn bara, lugn bara.

Diskussion om artikeln