Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Avståndet till täten var för stort – Herola kunde inte kämpa om medaljerna

Från 2019
Uppdaterad 22.02.2019 20:29.
Ilkka Herola
Bildtext Ilkka Herola var bästa finländare i den första individuella tävlingen i VM.
Bild: Lehtikuva

Ilkka Herola plockade flera placeringar i skidmomentet i nordisk kombination men nära medalj var han aldrig. Herola slutade på elfte plats i den första individuella VM-tävlingen.

Efter en 20:e plats i stora backen gick Ilkka Herola in i skidmomentet med inställningen att kriga. Han var bäst av finländarna i backmomentet men hade hela en minut och 51 sekunder upp till täten.

Och kriga var precis vad finländaren gjorde. Herola plockade många placeringar men till medalj räckte det inte. Men nog till karriärens bästa individuella insats i ett världsmästerskap. Herola gick i mål som elva i dagens tävling.

– Efter backmomentet skulle det optimala resultatet varit några placeringar bättre men ganska nära kom jag. Jag var väldigt trött på slutet och fick ingen magisk skidåkning i dag.

– Det är inte mycket som jag tar med mig från den här tävlingen. Förhoppningsvis blir hoppningen bättre till söndag så att vi kan kämpa om medaljer i lagsprinten, säger Herola till Yle.

Ilkka Herola i spåret.
Bildtext Ilkka Herola.
Bild: Lehtikuva

Frenzel tog nytt VM-guld

I täten var det till slut Eric Frenzel, Jan Schmid och Franz-Josef Rehrl som gjorde upp om guldet. Frenzel som var bäst i backmomentet satte in den avgörande stöten i det sista motlutet och då kunde konkurrenterna inte svara.

Frenzel fick en stor lucka och kunde ohotat ta sitt tredje individuella VM-guld i karriären. Norrmannen Schmid gick i mål 4,3 sekunder efter Frenzel medan Rehrl hade 8,7 sekunder upp till guldet.

Herolas avstånd upp till Frenzel blev till slut en minut och nio sekunder. Eero Hirvonen var näst bästa finländare i dag med en 20:e plats. Ett pinnhål bakom hamnade Leevi Mutru medan Arttu Mäkiaho gick i mål som 23:a.

– För Ilkka var det en maxprestation men de övriga åkte riktigt dåligt. Det var säsongens sämsta skidinsats och vi måste analysera vad det beror på. Det kommer en ny dag på söndag och vi får hoppas på utdelning då, säger en besviken chefstränare Petter Kukkonen.

Resultat:

1. Eric Frenzel GER 23.43,0
2. Jan Schmid NOR +4,3
3. Franz-Josef Rehrl AUT +8,7
4. Mario Seidl AUT +15,3
5. Jarl Magnus Riiber NOR +20,9
--------------------
11. Ilkka Herola FIN +1.09,3
20. Eero Hirvonen FIN +2.20,1
21. Leevi Mutru FIN +2.24,8
23. Arttu Mäkiaho FIN +2.43,0

Diskussion om artikeln