Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alamommo missade avancemang med en poäng – tre finländska backhoppare vidare från kvalet

Från 2019
Andreas Alamommo flyger
Bildtext Andreas Alamommo gick inte vidare från kvalet.
Bild: Lehtikuva

50 hoppare gick vidare från kvalet till själva tävlingen i stora backen i VM. Bland dessa fanns tre finländare men inte Andreas Alamommo. Han hade inte marginalerna på sin sida och blev den första hopparen som inte gick vidare.

På lördag ska backhopparna göra upp om de första medaljerna i VM. Då tävlar man i den stora backen och tre finländare kommer att finnas med.

Antti Aalto, Jarkko Määttä och Eetu Nousiainen gick in bland de 50 bästa i kvalet och är därmed klara för tävlingen. Aalto var bäst av finländarna med en 27:e plats efter ett hopp på 114,5 meter.

– Det finns en del att förbättra. Det var inget panghopp men det viktigaste var att gå vidare till själva tävlingen, säger Aalto till Yle.

Jarkko Määttä hoppade 115,5 meter och var 36:a i kvalet.

– Jag är ganska så nöjd, speciellt eftersom det har varit svårt den senaste tiden. Nu fick jag mitt bästa hopp här, säger han.

För Andreas Alamommo blev det inget avancemang. Alamommo hoppade 109 meter i sitt kvalhopp och det gav en 51:a plats. Eetu Nousiainen gick vidare som sista hoppare då han fick en poäng mer än Alamommo för sitt hopp.

Tysken Markus Eisenbichler var bäst i kvalet före landsmannen Karl Geiger.

Tävlingen i den stora backen kör igång klockan 15.30 på lördag. Mikael Oivo refererar på svenska.