Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryskt jaktplan flög mycket nära svenskt signalspaningsplan - "Oacceptabelt", säger svenska försvarsministern

Från 2019
Uppdaterad 22.02.2019 20:52.
Ryskt SU-27-jaktplan
Bildtext Ryskt SU-27-jaktplan
Bild: Handout FRA

Ett ryskt SU 27-plan flög mycket nära ett svenskt signalspaningsflygplan under en flygning över Östersjön i början av veckan, rapporterar svenska medier.

- Det är ett oacceptabelt uppträdande. Försvarsmakten betecknar det som en särskild händelse utöver det vanliga, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Sveriges Radio.

Incidenten inträffade utanför den baltiska kusten i internationellt luftrum. Det ryska jaktplanet flög på ett avstånd av mindre än 20 meter från det svenska planet.

- Det svenska signalspaningsplanet var på normalt uppdrag i Östersjön och befann sig mellan Gotland och Baltikum när ett ryskt plan lyfte från Kaliningrad och flög i fatt det svenska planet, säger överste Anders Persson till Sveriges Radio.

Persson säger att det ryska planet först passerade det svenska planet framifrån och att det sedan kom tillbaka och åkte ifatt och lade sig väldigt nära.

Enligt Persson var det ryska jaktplanet ovanligt nära.

- Det närmade sig med hög fart – överljudsfart – och mötte oss. Den första kontakten var utanför Baltikum. Sen följde det oss nedåt en bit och så släppte det oss, säger Persson till SVT.

- Det är ett mycket olämpligt, provocerande och oprofessionellt uppträdande som är ett hot mot flygsäkerheten, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Dagens Nyheter.

Källor. SR, SVT, DN

Diskussion om artikeln