Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sundby imponerad av Niskanens insats – fruktar ”den finska björnen” i det klassiska loppet

Från 2019
Uppdaterad 23.02.2019 16:12.
Iivo Niskanen
Bildtext Iivo Niskanen gjorde en stark insats i skiathlon.
Bild: Lehtikuva

Efter ett brons i skiathlon blickar Martin Johnsrud Sunby vidare mot de kommande tävlingarna i VM. Den bästa chansen att ta ett guld tror han är på femmilen eftersom det finns en stor favorit på 15 kilometer, Iivo Niskanen. Han kommer att bli riktigt svår att slå, säger Sundby.

Iivo Niskanen bjöd på en liten skräll då han i går berättade att skiathlon skulle bli hans första tävling i VM. Niskanen har tidigare inte gjort så stort väsen av sig i den här disciplinen men i dag var han riktigt vass och var nära en skrällmedalj.

Niskanen var med i medaljkampen fram till den sista kilometern men fick då ge sig mot Sjur Röthe, Aleksandr Bolsjunov och Martin Johnsrud Sundby.

Sundby ledde då åkarna gick in på målrakan men väl där var Röthe och Bolsjunov starkare. Ett brons var ändå en perfekt start på mästerskapet för norrmannen.

– Jag är väldigt nöjd, jag tar en medalj igen i ett mästerskap. Jag gick för guld och försökte göra en attack men det var inte tillräckligt. Vi tar ändå guld och brons i dag så jag är jätteglad.

– Jag har fått en perfekt start och har två bra chanser kvar, 15 kilometer och femmilen, säger Sundby till Yle efter tävlingen.

Martin Johnsrud Sundby drar en klunga
Bildtext Martin Johnsrud Sundby.
Bild: /All Over Press

”Niskanen blir svår att slå”

Trots att Sundby varit framgångsrik under sin långa karriär så har han aldrig tagit ett individuellt guld i ett VM. Femmilen den sista tävlingsdagen i Seefeld ser han som sin bästa chans att ta det efterlängtade guldet.

På 15 kilometer som avgörs på onsdag finns det en åkare som i Sundbys huvud är större favorit än alla andra.

– I dag såg vi en åkare från Finland som var ganska bra på den klassiska delen. Jag uppriktigt fruktar för vad Iivo kan göra och han kommer att bli riktigt svår att slå på onsdag.

– Det ska bli intressant att se vad man klarar av att göra mot den finska björnen. Det blir spännande framöver, säger Sundby.

För Sjur Röthe var guldet hans första individuella i ett stort mästerskap. 2013 tog han guld i stafetten och i samma mästerskap blev det också ett brons i skiathlon.

– Det är en otroligt stor dag, jag ha drömt länge om att blir världsmästare. Det här betyder väldigt mycket för mig. Allt fungerade perfekt för mig. Jag får också tacka Iivo Niskanen som var med och drog upp farten på första och sista varvet i den klassiska delen, säger han.

Diskussion om artikeln