Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

5 toppgrejer för lördagskvällen: 22-åring är modeförebild för hundratusentals, ryggont skrämmer, människohandel är dagens slaveri, Stora Ensos marktvister i Brasilien och ett liv utan schampo

Från 2019
Andrea Julin, skandinaviska cupen, Lahtis, januari 2017.
Bildtext Andrea Julin, skandinaviska cupen, Lahtis, januari 2017.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Här kommer lite läsning för lördagskvällen.

22-åriga Ninni Nguyen i Jakobstad lever ett dubbelliv av rang. Hon är en modeförebild för hundratusentals människor, hon är företagare och hon gör samarbeten med internationella klädbutiker. Utöver det går Ninnis vardag ut på att jobba i köket i föräldrarnas vietnamesiska restaurang.

Vissa idrottare måste man jaga på, andra måste hållas i tyglar, säger fysioterapeuten Mika Kivelä, som fick ryta till för att få Andrea Julin att stanna upp. Problem med diskbuktningar går nästan alltid om med rätt rehabilitering.

Människohandel är ofta en del av den organiserade brottsligheten, men människohandlaren kan också vara en person som står dig nära. Därför är det svårt att identifiera människohandel.

Stora Enso är inblandat i inflammerade marktvister i delstaten Bahia i Brasilien. Bolaget Veracel, som till hälften ägs av Stora Enso anklagas för korruption och våld mot småbönder och jordlösa. Kampen om marken är både hård och ful.

Ett liv utan schampo - är det möjligt? Det frågade sig Houtskärsbon Kristiina Rainio för sex år sedan och lämnade sedan bort schampot en hel sommar.

Diskussion om artikeln