Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blåvit pannkaka i stora backen – Aalto missade avancemang med minsta möjliga marginal

Från 2019
Uppdaterad 23.02.2019 17:23.
Antti Aalto hoppar i VM
Bildtext Antti Aalto slutade på 31:a plats i stora backen.
Bild: Lehtikuva

Antti Aalto hade verkligen inte marginalerna på sin sida då backhopparna inledde sitt VM i den stora backen. Aalto slutade på 31:a plats i den första omgången om missade avancemang med 0,1 poäng.

Tre av fyra finländare gick vidare från kvalet till själva VM-tävlingen i den stora backen. Antti Aalto, Eetu Nousiainen och Jarkko Määttä hade chansen att få en bra start på sina mästerskap.

Antti Aalto hade de största förväntningarna på sig och i bästa fall skulle han kunna kämpa om en plats bland de tio bästa.För Jarkko Määttä och Eetu Nousiainen skulle en plats i den andra omgången varit en framgång.

Resultatet blev sämre än väntat. Ingen av de tre finländarna gick vidare till den andra omgången.

Mest sved dagens insats för Aalto. Han hoppade 117,5 meter och det gav en 31:a plats – det vill säga först att missa den andra omgången. Om inte placeringen var nog så förlorade han mot kanadensaren Mackenzie Boyd-Cloews med endast 0,1 poäng.

– Hoppet kändes tekniskt sett inte så dåligt, säger Aalto till Yle.

Dubbelt Tyskland i topp

För Nousiainen och Määttä blev det totalt misslyckade hopp. 103,5 meter för Nousiainen gav en 48:e plats medan Määttä blev 50:e och sist med endast 98 meter.

– Det är svårt att säga vad som gick fel. Jag försökte kanske lite för mycket och fick inte tillräckligt med tryck i hoppet. Det var inget bra hopp, säger Määttä.

Killian Peier från Schweiz ledde överraskande efter den första omgången men han fick släppa två tyskar förbi sig efter det andra hoppet. Markus Eisenbichler vann guldet före Karl Geiger.

Ryoyu Kobayashi som var storfavorit i tävlingen blev utan medalj då han slutade på fjärde plats.

Resultat:

1. Markus Eisenbichler GER 279,4 poäng
2. Karl Geiger GER 267,3
3. Killian Peier SUI 266,1
4. Ryoyu Kobayashi JPN 262,0
5. Kamil Stoch POL 259,4
6. Stefan Kraft AUT 256,1

Diskussion om artikeln