Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftigt ökat våld vid Venezuelas gränser - Maduro avbryter diplomatiska relationer med Colombia

Från 2019
Uppdaterad 24.02.2019 00:02.
Civila slåss mot Venezuelas polis som inte släpper in transporter via bron  Simón Bolívar  i Cúcuta, Colombia, 23.2.2019
Bildtext Civila slåss mot Venezuelas polis som inte släpper in transporter via bron Simón Bolívar i Cúcuta, Colombia, 23.2.2019
Bild: EPA-EFE/Ernesto Guzmán Jr.

Läget i Venezuela är fortsättningsvis spänt i samband med att oppositionsaktivister försöker transportera in mat och mediciner över gränsen.

En stor del av Venezuelas gränser har stängts på order av president Nicolás Maduro.

Lastbilar har försökt ta sig in i Venezuela både från Brasilien och Colombia och har stött på motstånd från venezuelanskt militär.

Två dödades nära den brasilianska gränsen

Två människor dödades - den ena en 14 år gammal pojke - och 31 skadades då den venezuelanska militären blockerade en biståndstransport i staden Santa Elena de Uairen nära gränsen mellan Venezuela och Brasilien, rapporterar sjukhuskällor och en representant för människorättsgruppen Foro Penal.

Båda uppges ha dött av vapenkulor; den ena av dem fick ett skott i huvudet.

Läget uppges också vara ytterst spänt i den brasilianska gränsstaden Pacaraima. Tusentals människor har samlat vid gränsen och kräver att få transportera mat och mediciner till Venezuela. Två lastbilar har blockerats av det venezuelanska nationalgardet.

En präst som nyhetsbyrån AP har talat med säger att han aldrig har varit med om en så desperat situation.

- Det här är mycket spänt, vi ser en humanitär katastrof.

Demonstration i Caracas, Venezuela
Bildtext Många människor i huvudstaden Caracas hörsammade i dag oppositionsledaren Juan Guaidós uppmaning till venezuelanerna att bege sig ut på gatorna för att protestera. Men många anhängare till president Maduro var också ute i Caracas och demonstrerade.
Bild: EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Tårgas vid gränsen mot Colombia

Demonstranter på den colombianska sidan bildade i dag kedja av människor som har försökt bära in förnödenheter och sjukvårdsmaterial i Venezuela. De har dock motats tillbaka av venezuelanska säkerhetsstyrkor och poliser, som har blockerat vägen och avfyrat tårgas, rapporterar Dagens Nyheters reporter på plats.

Många samlades på bron Simon Bolívar som förbinder länderna, men möttes av tårgasgranater och gummikulor när de närmade sig gränsen mot Venezuela.

Venezuelanska säkerhetsstyrkor har också skjutit in tårgas mot en hjälpkonvoj som försökt ta sig mot gränsen, rapporterar DN:s reporter.

Enligt DN lyckades tre lastbilar ta sig genom barrikaderna över en annan bro. Men en av lastbilarna eldades upp av den venezuelanska militären.

Många venezuelaner som tidigare i dag försökte ta sig till sina jobb på den colombianska sidan om gränsen möttes av det venezuelanska nationalgardet.

BNO-News skriver på Twitter att venezuelansk militär har blockerat fyra lastbilar vid gränsen mot Colombia, och att minst 14 människor verkar ha skadats. Lastbilarna försökte ta sig in i Venezuela via bron Tienditas som separerar den colombianska staden Cúcuta från den venezuelanska staden Ureña.

Oppositionsledaren Guaidó säger sig ha fått militärt stöd

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó - som har utsett sig själv till tillfällig president i Venezuela - säger att det finns tusentals frivilliga hjälparbetare som kommer att se till att mat och mediciner i dag levereras till Venezuela.

Guaidó har bett militären stöda folket och släppa igenom lastbilar. Han säger sig också ha fått hjälp av militär personal.

Det finns samtidigt också uppgifter om att en del soldater har avlägsnat sig från sina gränsposteringar och gått över på colombianskt område.

Militären hejdar venezuelaner som försöker ta sig in i Colombia via Urena.
Bildtext Militären hejdar venezuelaner i Ureña som försöker ta sig in i Colombia
Bild: AFP / Juan Barreto / Lehtikuva

Krigsfartyg förhindrar transport från Puerto Rico?

Sex venezuelanska militärfartyg är på väg mot ett biståndsfartyg för att hejda dem, rapporterar en journalist på Twitter enligt nyhetsbyrån Tass.

Biståndsfartyget är på väg till Venezuela från Puerto Rico, säger journalisten Victor Amaya.

En månad sedan Guaidó utropade sig till tillfällig president

I dag är det en månad sedan den 35-åriga juristen Juan Guaidó från oppositionen förklarade att han hade tagit över presidentposten tillfälligt - vilket enligt honom skedde i enlighet med landets grundlag.

Han är populär bland folket i Venezuela och har erkänts som Venezuelas president av cirka 50 länder.

Militären i Venezuela visar ändå inte honom sitt stöd utan är lojal med den sittande presidenten Nicolás Maduro - ett stöd som är avgörande för Maduro.

Oroligt i gränsstaden Ureña, Venezuela
Bildtext Oroligt i gränsstaden Ureña, Venezuela.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bilder och videoklipp visar demonstranter i gränsområdet som bränner upp saker och kastar sten på soldater och kravallpolis.

Maduro: Venezuela bryter sina diplomatiska relationer med Colombia

I kväll meddelade president Nicolás Maduro att Venezuela bryter sina diplomatiska relationer med grannlandet Colombia på grund av att Colombia bistått den venezuelanska oppositionen med leveranser av mat och mediciner.

- Tålamodet är slut, och jag står inte ut med det här längre. Vi kan inte gå med på att colombianskt territorium används för attacker mot Venezuela. Därför har jag beslutat att avbryta alla politiska och diplomatiska relationer med den fascistiska regeringen i Colombia, sade Nicolás Maduro i ett tal i kväll.

Enligt Maduro ska ambassadören och övrig diplomatisk personal lämna Venezuela inom 24 timmar.

Källor: Reuters, BBC, AP, AFP, Tass, BNO

Allt spändare läge i Venezuelas gränstrakter - Spela upp på Arenan