Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Folkomröstning om ny grundlag i Kuba - presidenten kan få en övre åldersgräns

Från 2019
Nyårsfirande i Havanna på Cuba
Bild: EPA/ALEJANDRO ERNESTO

På söndag ordnas det folkomröstning i Kuba. Det röstas om en ny grundlag som ska ersätta den gamla grundlagen som stiftades år 1976 under kalla kriget.

Den nya grundlagen förväntas få stöd av majoriteten av väljarna. Också valdeltagandet förväntas vara högre än normalt.

Den nya lagen kommer inte att innebära stora förändringar för öriket. Kuba kommer fortsättningsvis att vara en socialistisk stat med planekonomi och makten kommer att innehas av det kommunistiska partiet.

Däremot erkänns för första gången privatbesittning samt marknadens och privata sektorns roll i Kubas ekonomi.

För tillfället jobbar ungefär 600 000 personer, vilket innebär ungefär 13 procent av landets arbetskraft, i den privata sektorn.

Landets styre förnyas

Presidentens nuvarande enväldiga roll kan komma att, åtminstone i princip, försvagas. I och med den nya lagen skulle nämligen en premiärminister tillsättas.

Presidentens och premiärministerns mandat kan i fortsättningen vara högst två i följd. Innan det här leddes Kuba nästan 50 år av Fidel Castro och sedan tio år av hans bror Raul.

Fidel Castro talar i Havanna 1978.
Bildtext Fidel Castro ledde Kuba i nästan 50 år.
Bild: By Marcelo Montecino

Den nya grundlagen innebär också en åldersgräns för presidenten. Enligt den kan en president vara högst 60 år gammal i början av sin första presidentperiod.

Lagen om äktenskap har väckt debatt

När ett utkast på grundlagen för ett år sedan presenterades skapade lagen om äktenskapet stor debatt.

Enligt den skulle äktenskapet vara mellan två personer, istället för specifikt mellan en man och en kvinna.

Framförallt kyrkan motsatte sig det förslaget och formuleringen drogs tillbaka. Nu tar den nya grundlagen inte ställning till vem som kan ingå äktenskap.

Istället står det att ett äktenskap är en "samhällelig och juridisk institution samt ett sätt med vilket familjer kan organisera sig".

Diskussion om artikeln