Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland långt från medaljstriden – Tyskland försvarade guldet i lagsprinten

Från 2019
Uppdaterad 24.02.2019 15:34.
Eero Hirvonen och Ilkka Herola växlar i lagsprinten
Bildtext Ilkka Herola och Eero Hirvonen klättrade en placering i skidmomentet.
Bild: Lehtikuva

Eero Hirvonen och Ilkka Herola klarade inte av att bjuda på något mirakel i lagsprintens skidmoment. Utgångsläget var för dåligt och den blåvita duon fick mest fokusera på att genomföra tävlingen.

Eero Hirvonen och Ilkka Herolas chanser till en medalj i lagsprinten försvann redan i backmomentet. Varken Hirvonen eller Herola fick till något panghopp och framför allt den sistnämnde gjorde en riktigt svag insats.

Herola och Hirvonen startade hela två och en halv minut efter täten i skidmomentet och finländarna verkade inte satsa allt för mycket krut på att försöka klättra speciellt många placeringar.

Till slut minskade avståndet till täten med en dryg halv minut. Laget passerade även Polen och gick i mål som sjua.

– Det fanns inte så mycket att göra, om vi inte skulle ha startat i vågen så skulle det kanske ha funnits en möjlighet att plocka in placeringar, säger Hirvonen efter tävlingen.

– Vi är inte nöjda med den placeringen, det är ett svagt resultat. Det fanns ändå inte så mycket att göra efter ett så svagt backmoment. De är ändå professionella och gjorde sitt bästa i skidmomentet, säger chefstränaren Petter Kukkonen.

Eero Hirvonen i VM
Bildtext Eero Hirvonen hade ingen lätt uppgift i skidmomentet.
Bild: Lehtikuva

I nordisk kombination väntar nu några vilodagar. Först på torsdag är det dags att tävla igen.

– Det gäller att komma över den här besvikelsen nu då vi flyttar till lilla backen här i Seefeld. De är två tävlingar kvar och vi ska kämpa vidare, säger Kukkonen.

Tyskland höll hela vägen

Precis som i Lahtis för två år sedan blev det tyskt guld i lagsprinten. Den här gången med Eric Frenzel och Fabian Riessle i laget.

Tyskland var bäst i backmomentet och genast på den första etappen lyckade laget dryga ut sitt försprång till de jagande lagen. Under de sista etapperna minskade Tysklands ledning en aning men Norge och Österrike klarade aldrig av att på allvar utmana om guldet.

I spurtstriden om silvermedaljen knäckte norrmannen Jarl Magnus Riiber hemmaåkaren Franz-Josef Rehrl.

För Eric Frenzel var det här andra guldet i Seefeld. Han har också tagit medalj i samtliga fyra VM som lagsprinten har funnits med på tävlingsprogrammet.

Resultat:

1. Eric Frenzel, Fabian Riessle GER 28.29,5
2. Jan Schmid, Jarl Magnus Riiber NOR +8,2
3. Bernhard Gruber, Franz-Josef Rehrl AUT +9,2
4. Aktito Watabe, Yoshito Watabe JPN +56,4
---------------------
7. Ilkka Herola, Eero Hirvonen FIN +2.03,1

Diskussion om artikeln