Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

5 toppgrejer för söndagskvällen: Järnbrist en tvistefråga, mammor som ångrar sina barn, Rosanna berättar om sin autism, Oscarsfavoriten Roma och frågetecken kring omröstningen om en fusion mellan Vasa och Korsholm

Från 2019
två flickor ligger på en stenplatta på en takterass
Bildtext De flesta av filmen Romas skådespelare är amatörer och Yalitza Aparicio hade aldrig stått framför en kamera förut, än mindre hört talas om Alfonso Cuarón.
Bild: Carlos Somonte/Participant Media/REX/All Over Press

Här kommer lite läsning för söndagskvällen.

Fanny Indola i Karleby har låga järnreserver men ingen anemi. Privatläkaren vill ge Fanny dyrt intravenöst järn, men läkarna på hälsocentralen säger att hon är frisk.

Rosanna Fellman talar ogärna om sin autism, men när hon gör det, är det med stor insatthet och insikt både i den egna förståelsesfären och andras. Då hon läser upp sin dikt om autism, kommer orden ur henne som en naturkraft, - träffsäkra och beskrivande.

I sammanhang som berör familjebildning och bebisars vara eller icke-vara stöter man på påståenden om att människor ibland ångrar att de valt bort barn. Däremot talas det inte om att någon kan ångra att hen välkomnat ett barn.

En av galasäsongens mest oväntade favoriter är en svartvit, mexikansk Netflixfilm om ett hembiträde. Alfonso Cuarón berättar om sin egen barndom i ”Roma”, som är nominerad till tio Oscarstatyetter.

Med mindre än en månad kvar till folkomröstningen om en fusion mellan Vasa och Korsholm är frågorna hos invånarna ännu många. Yle Österbotten reder ut vad fusionen kan betyda för svenskan, församlingarna och gymnasierna.

Diskussion om artikeln