Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump skjuter upp fördubblingen av tullarna mot Kina - utlovar dessutom stora och goda nyheter på den fronten

Från 2019
Den 22 februari följde Trump med då Kinas vice premiärminister Liu He diskuterade med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i Ovala rummet.
Bildtext Den 22 februari följde Trump med då Kinas vice premiärminister Liu He diskuterade med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i Ovala rummet.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump skjuter upp den tilltänkta fördubblingen av tulltarifferna på kinesiska varor. Enligt Trump går handelssamtalen med Kina så bra att det snart kan bli dags för ett möte med Kinas president där de två herrarna kan underteckna ett nytt handelsavtal.

USA hade hotat med att höja de amerikanska importtullarna för kinesiska varor, värda omkring 200 miljarder dollar, från 10 till 25 procent. Det skulle ske den 1 mars om samtalen misslyckades.

Natten till söndagen, finsk tid, twittrade Trump att han kommer att skjuta upp de planerade strafftullarna, eftersom "USA gjort så betydande framsteg i handelssamtalen med Kina kring viktiga strukturella frågor som skyddet för immateriella rättigheter, teknologiöverföring, jordbruk, tjänster, valuta och många andra frågor".

Xi Jinping på väg till Mar-a-Lago?

Inte nog med uppskjutna strafftullar - Trump meddelade samtidigt att om samtalen fortsätter så här bra så kommer Kinas president Xi Jinping att få en inbjudan till Trumps helgresidens Mar-a-Lago i Florida. Där ska de två presidenterna i bästa fall underteckna ett nytt handelsavtal.

Under en fest för guvernörer i Vita huset på söndag kväll upprepade Trump att det går mycket bra mellan honom och Kina.

- Om allt går bra så kommer vi att kunna förmedla riktigt stora nyheter nästa vecka eller inom de närmaste två veckorna, sade Trump.

Han tillade ändå att det ännu finns några problem kvar att lösa innan det hela är klappat och klart.

Ett nytt handelsavtal och avvärjt handelskrig mellan USA och Kina skulle mottas med glädje av finansmarknaderna. Ytterligare höjda tullar mot Kina kunde ha medfört ett hårt slag mot den globala ekonomin.

Källor: AP, Reuters, Yle

Diskussion om artikeln