Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Det här är en överlägsenhet som man om flera år kommer att kunna berätta åt sina barnbarn om" – Therese Johaugs dominans sätter djupa spår

Från 2019
Therese Johaug i en klass för sig vid skid-VM i Seefeld.
Bildtext Therese Johaug i en klass för sig vid skid-VM i Seefeld.
Bild: imago/Scanpix/ All Over Press

Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi diskuterar inledningen på skid-VM i veckans podd. Ur blåvit synvinkel gick inledningen inte som på Strömsö, men det finns fortfarande förhoppningar om stabila insatser av Krista Pärmäkoski och framförallt Iivo Niskanen. Therese Johaugs överlägsenhet har däremot varit förbluffande.

Skid-VM i Seefeld har kört igång med fyra tävlingsdagar och guldmedaljerna har hittills landat i Norge (5), Tyskland (4) och Sverige (1).

Finland vid skid-VM i Seefeld efter fyra dagar

Något blåvitt medaljskrammel har det däremot inte blivit, Iivo Niskanen kom närmast med en fjärde plats i skiathlon.

– Allt har nog gått enligt förhandsplanerna. Det är väl det som faktiskt förvånar lite. Vi har tidigare haft en hel del idrottare som klarat av att prestera väldigt bra i stora mästerskap, men nu mer än tidigare har de idrottare som dominerat under säsongen också fortfarande hållit högst nivå när det gäller, säger Vuojärvi.

Avsnitt 47: Om den blåvita hoppfullheten inför tisdag och onsdag vid VM i Seefeld

33:33

Han lyfter fram Charlotte Kalla och Krista Pärmäkoski som exempel på idrottare som har varit otroligt vassa i stora mästerskap tidigare. På basis av lördagens skiathlon verkar ändå båda vara en god bit från att kämpa om medaljer.

Den stora norska dominansen märks också av i reaktioner i finländska hemmasoffor.

– Man märker det på finländarnas reaktioner, intresset för VM dalar i takt med norrmännens överlägsenhet. Vi måste komma ihåg att det inte är Norges fel, påpekar Koivukangas.

I uppsnacket inför VM målades speciellt söndagen upp som en potentiell dag för multipla blåvita medaljer men sanningen blev en annan.

– Jag hade räknat med två medaljer i detta skede, men det har inte förverkligats. Det kunde ha kommit medalj för Niskanen om han inte fallit i lördags, det samma gäller för sprintstafetten om inte Hakola fallit i söndags, säger Vuojärvi.

Ristomatti Hakola och Iivo Niskanen ser bekymrade ut
Bildtext Lagbild på finländare som fallit vid VM i Seefeld.
Bild: Lehtikuva

– Finländarna presterar med några få undantag lite sämre än vad vi hade hoppats på. Det handlar om ett "nöjaktigt" vitsord med ett långt minus bakom, menar han.

I podden behandlar programledarduon även fallet med "Who the fuck is Norway"-videon och bråket mellan Sergei Ustjugov och Johannes Hösflöt Kläbo innan man väljer att blicka framåt.

"Tiistai ja keskiviikko"

VM fortsätter med full frenesi redan imorgon tisdag och redan då, men framförallt på onsdag, riktas blickarna mot det finska landslagets två största stjärnor.

– Det är 15 kilometer, det är klassisk teknik, det är intervallstart och det är Iivo Niskanen. Den form han visade i skiathlon avslöjade för mig att det blir medalj om det inte sker någon olycka, menar Vuojärvi.

– Där har vi en medalj, men att vi skulle komma upp i fyra-fem stycken känns nog omöjligt.

Krista Pärmäkoski går med stavarna i höger hand
Bildtext Frågetecken efter Krista Pärmäkoskis åttonde plats.
Bild: Lehtikuva

Krista Pärmäkoskis insatser i skiathlonen fick däremot hennes aktier att rasa i Vuojärvis ögon.

– Hennes åttonde plats och det faktum att så många konkurrenter helt enkelt verkar mycket bättre gör att Pärmäkoski får kämpa om bronsmedaljen.

I poddavsnitt nummer 46 framkom det att Svenska Yle länge haft en olyckskorp i referatbåset när det gäller nordisk kombination och backhoppning.

Födelsedagsbarnet Micke Oivo har inte någonsin under sina referat fått referera en finsk medalj och ser inte ut att få göra det nu heller.

– "The curse of Mikael Oivo" fortsätter nog och mår dessutom väl. Vi får redan börja blicka fram mot 2021 i de grenarna, konstaterar Koivukangas.

Förutom finska medaljförväntningar på tisdag och onsdag samt i stafetterna senare i veckan tycker Chriso Vuojärvi att det finns all orsak att njuta av den stora dominanten Therese Johaugs framfart i skidspåren just nu.

– Säga vad man vill om Therese Johaug och alla får tycka vad man vill om henne, men hon har sonat sitt brott. Så överlägsen som hon varit den här vintern! Hon tar sannolikt fyra guld här i Seefeld då det kulminerar i tremilen på lördag.

Therese Johaug i en klass för sig vid skid-VM i Seefeld.
Bildtext Drottningen av Seefeld, Therese Johaug.
Bild: /All Over Press

– Det är en dominans som man sällan ser på den här nivån, det är någonstans lite vackert. Det här är en överlägsenhet som man om flera år kommer att kunna berätta åt sina barnbarn om när de tittar på något liknande. Då kan man säga att "jag minns då det fanns en åkare som hette Therese Johaug och hon var den bästa någonsin."

I den tredje halvleken av Yle Sportens podd diskuterar Koivukangas och Vuojärvi sina favoriter bland domare och wrestling-karaktärer.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi föddes i januari 2018 i Pyeongchang och produceras av redaktionen. Det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Vissa veckor medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll av idrottsvärlden.

Du kan skicka feedback, frågor och eventuella förslag på diskussionsämnen till antingen Antti Koivukangas eller Chriso Vuojärvi.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Diskussion om artikeln