Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jämnt val i Moldavien - oavgjort mellan EU-vänliga och proryska partier: "Ett rövargäng har erövrat statens institutioner"

Från 2019
Uppdaterad 25.02.2019 13:47.
Det EU-vänliga oppositionsblocket ACUM:s ledare Maia Sandu anklagar regeringen och separatister i utbrytarregionen Transnistrien för massivt valfusk
Bildtext Det EU-vänliga oppositionsblocket ACUM:s ledare Maia Sandu anklagar regeringen och separatister i utbrytarregionen Transnistrien för massivt valfusk
Bild: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Parlamentsvalet i Moldavien slutade i oavgjort mellan EU-vänliga och proryska partier.

Inget parti har fått ett klart övertag då nästan alla röster hade räknats på måndag morgon.

De proryska socialisterna får drygt 31 procent av rösterna mot 26 procent för det EU-vänliga blocket ACUM.

Det styrande högerliberala Demokratiska partiet är på tredje plats, med 24 procent av rösterna.

Regeringspartiet talar också för EU, men det tappade stöd på grund av korruptionsskandaler och den sjunkande levnadsstandarden i Moldavien.

Partierna har nu 45 dagar på sig att bilda en regering, men om det inte lyckas så leder det sannolikt till nyval, säger president Igor Dodon, som kommer från Socialistpartiet.

Dodon som har haft nära samarbete med Vladimir Putin, vill att Moldavien ansluter sig till den Eurasiska ekonomiska unionen, som domineras av Ryssland.

De flesta väljare är missnöjda med oligarkernas stora makt i Moldavien
Bildtext De flesta väljare är missnöjda med oligarkernas stora makt i Moldavien
Bild: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Anklagelser om valfusk

Både Dodon och den EU-vänlige oppositionsledaren Andrei Nastase, hävdar att det Demokratiska partiet manipulerade valet i samarbete med ledningen i den ryskspråkiga utbrytarregionen Transnistrien.

De separatistiska myndigheterna tillät inga vallokaler i Transnistrien , men invånarna hade rösträtt i Moldavien och myndigheterna anklagas för att ha fört tiotusentals väljare med bussar från Transnistrien för att rösta i Moldavien.

Maia Sandu som leder ACUM, säger att valet var det mest odemokratiska någonsin.

- Ett rövargäng har erövrat statens institutioner, säger Maia Sandu.

Utländska valobservatörer har inte ännu tagit ställning till om valet var fritt och rättvist.

Oligarker styr

Många väljare är missnöjda med oligarkernas styra inflytande över politiken i Moldavien, som enligt Europaparlamentet "är ett land som har erövrats av oligarkernas intressen."

EU som har ett associationsavtal med Moldavien, har också uttryckt sitt missnöje med korruptionen och oligarkernas inflytande.

EU fryste i ifjol höstas sitt ekonomiska stöd till Moldavien efter ett borgmästarval i huvudstaden Chisinau, som ogiltigförklarades efter att en EU-vänlig kandidat hade vunnit valet.

Vladimir Plahotniuc, moldavisk affärsman, politiker och oligark
Bildtext Moldaviens rikaste man Vladimir Plahotniuc leder i praktiken det styrande Demokratiska partiet som led en valförlust
Bild: DPM. EPA/DUMITRU DORU

På Transparency Internationals korruptionsskala ligger Moldavien på 117 plats av de 180 mest korrumperade länderna i världen.

Många väljare betraktar de största politiska partierna som oligarkernas lakejer och det gäller särskilt landets rikaste man Vladimir Plahotniuc som leder det styrande Demokratiska partiet.

- Socialisterna och Demokraterna är egentligen de centrala upprätthållarna av rådande förhållanden, säger forskaren Ryhor Nizhnikau till Yle.

Moldavien som har 3,5 miljoner invånare är djupt splittrat mellan Ryssland och EU som av historiska skäl symboliseras av det västra grannlandet Rumänien.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln