Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Förstår du hur rösterna räknas i valet? Här får du lära dig d´Hondts valmatematik på ett enkelt sätt

Från 2019
Hur räknas rösterna i valet? - d´Hondts metod [ASMR] - Spela upp på Arenan

D´Hondts metod eller heltalsmetoden är ett sätt att fördela rösterna i ett val. Det gynnar stora partier och valförbund mellan mindre partier, medan riktigt små grupper kan ha svårt att komma igenom. Slappna av och lär dig d´Hondts metod på ett kittlande och lite annorlunda sätt.

I Finland har vi proportionella val. Det betyder att varje parti eller grupp får in kandidater i proportion till hur många röster partiet eller gruppen får jämfört med andra.

Tycker du att det känns invecklat?

Om du tittar på vår video så förstår du genast hur platserna fördelas mellan de olika partierna.

Platserna fördelas med d´Hondts metod. Victor d´Hondt var en belgisk matematiker och professor.
Han kom på den här metoden för över 140 år sedan.

I Finland används d´Hondts metod i riksdagsvalet, EU-valet och kommunalvalet. Metoden används också i många andra länder bland annat Danmark, Estland och Island.

I d´Hondts metod används så kallade jämförelsetal. Den kandidat som fått mest röster i partiet får ett jämförelsetal som är partiets totala röstmängd.

Den kandidat som får näst mest röster i partiet får ett jämförelsetal som är hälften av partiets röstmängd. Den som är på tredje plats får en tredjedel av partiets sammanlagda röster och så vidare.

Den här metoden gynnar stora partier och valförbund mellan mindre partier, medan riktigt små grupper kan ha svårt att komma igenom.

En stor stjärna kan hjälpa in små kandidater, medan mera jämnstarka listor kan bli lidande om inte det sammanlagda röstetalet är tillräckligt stort.

Det är alltså inte automatiskt de kandidater som har fått flest personliga röster som kommer in. Och därför är det inte heller de 200 som har fått flest personliga röster, som t.ex. kommer in i riksdagen.

Här kan du testa om du har förstått hur det fungerar.

Diskussion om artikeln