Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Toppmötet: Kan Nordkorea kopiera det kommunistiska ekonomiska miraklet Vietnam?

Från 2019
Nordkoreanska och amerikanska flaggor i papper tillverkas i Hanoi
Bildtext Nordkoreanska och amerikanska flaggor i papper tillverkas i Hanoi
Bild: AFP / Lehtikuva

Medan Nordkoreas och USA:s ledare diskuterar kärnvapen kan Vietnam njuta av sin roll som fredsmäklare. Samtidigt kan Nordkorea snegla på det ekonomiskt blomstrande värdlandet - och plocka med sig några guldkorn hem. Såren efter Vietnamkriget är ändå inte helt läkta.

USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un träffas i Vietnams huvudstad Hanoi. De säger sig hoppas på konkreta framsteg i nedrustningssamtalen.

Vietnam får nu en chans att visa upp ett land som har ingått fred med sina gamla fiender och som vill hjälpa andra att också göra det.

Vietnam har vandrat en lång väg från att ha varit ett land sargat av många krig till ett bli ett land som - i likhet med Kina - lyckats kombinera en kommunistisk enpartistat med marknadsekonomi där företagsamhet och internationell handel lockar till sig utländska utländska investeringar.

Det här kan tänkas appellera till den nordkoreanska ledaren Kim. Vietnams erfarenheter inom den privata sektorn och kunskapen om hur man lockar till sig utländska investerare är värdefull information.

Kim Jong Un stiger på tåget i Pyongyang för att åka till Vietnam 23.2.2019
Bildtext Kim Jong-Un stiger på tåget i Pyongyang för att åka till Vietnam 23.2.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Kan Kim lära sig av sitt värdland Vietnam?

Kim Jong-Un har visat tecken på att vara mer öppen än sin far då det gäller förändringar i det hittills så slutna landet.

Nordkorea kan kanske bygga upp välbevakade, avskärmade zoner för turism och ekonomisk utveckling, men skillnaden mellan den sortens zoner och en verklig reform av ekonomin är ändå stor.

- Oavsett vad som händer med den ekonomiska utvecklingen i Nordkorea så kommer landets ledning ändå att vara mycket, mycket noga med att ha kontroll över läget, bedömer Benjamin Katzeff Silberstein vid tankesmedjan Stimson Center.

Silberstein höjer ett varnande finger inför önsketänkande i fråga om Nordkorea. Han påpekar att det handlar om ett unikt land då det gäller social kontroll, och att Vietnam hade ett annat utgångsläge då reformarbetet inleddes.

- De vietnamesiska kommunisterna kunde mycket lättare anamma en riskabel omstrukturering av ekonomin eftersom de hade enat sitt land före det.

De vietnamesiska kommunisterna kunde mycket lättare anamma en riskabel omstrukturering av ekonomin eftersom de hade enat sitt land före det

- Nordkoreas intresse för Vietnams erfarenheter kan sägas handla om ett slags show som ska locka till sig internationellt stöd - och samtidigt håller Kims regim fast vid att minimera det utländska inflytandet. Ingen vet heller om han verkligen har några planer på en nedtrappning av vapenarsenalerna, säger Leif-Eric Easley, professor vid universitet i Seul till Washington Post.

Samtidigt som en viss tolerans för privat företagsamhet har visat sig i Nordkorea rapporteras det ändå om ökad kontroll och tillslag mot till exempel sydkoreanska videor.

Vietnam och Nordkorea var förr goda socialistiska kamrater och allierade under kalla kriget

Vietnam och Nordkorea var nära allierade under det så kallade kalla kriget. De delade samma socialistiska ideologi och de stödde varandra både militärt och politiskt under Vietnamkriget.

Nordkoreas vänskap med Vietnam kollapsade på 1970-talet då den nordkoreanska ledaren Kim II Sung stödde Kambodjas ledare Pol Pot. Det pågick ett folkmord i Kambodja - vilket väckte avsky i Vietnam.

Då Vietnam började omfamna västvärlden svalnade relationerna med Nordkorea

Nordkorea har sett mycket "svek" från Vietnams sida. Relationerna mellan de forna socialistiska kamraterna har svalnat i takt med att Vietnam har börjat omfamna västvärlden.

- De sade det aldrig officiellt men vi förstod alla att de inte var glada då vi blev vänner med våra tidigare fiender, säger Do Thi Hoa, en av Vietnams tidigare ambassadörer i Nordkorea till The Washington Post.

Också det ekonomiska samarbetet har försvagats. Enligt Vietnams utrikesministerium är handeln mellan Vietnam och Nordkorea "liten och intetsägande".

Nordkoreas ekonomi har dessutom fått sig en hård törn av de sanktioner som det internationella samfundet infört under de senaste åren på grund av landets vapentester.

Nordkorea har förblivit ett isolerat och fattigt land medan Vietnam har blomstrat.

Kvinna i grönsakshandel i Ho Chi Minh i Vietnam
Bildtext Kvinna i grönsakshandel i Ho Chi Minh i Vietnam
Bild: All Over Press/Tass/Alexander Shcherbak/

Från isolering till öppenhet - det kommunistiska Vietnam är i dag ett av de asiatiska ekonomiska undren

I likhet med Nordkorea är Vietnam en kommunistisk enpartistat. Landet var tidigare isolerat av stora delar av västvärlden men har utvecklats till ett av de asiatiska ekonomiska undren.

Enligt Världsbankens uppskattningar kan BNP i Vietnam öka med över 6 procent i år.

Varuhandeln mellan Vietnam och USA har ökat från 451 miljoner dollar 1995 till mer än 54 miljarder dollar 2017.

Doi moi - kommunistpartiets förnyelseprocess som öppnade Vietnam

 • Arbetet för att öppna upp Vietnam i västlig riktning började redan år 1986 då kommunistpartiet anammade en förnyelseprocess kallad doi moi.
 • Det ekonomiska reformprogrammet doi moi kombinerades med en strävan att bli en erkänd aktör i internationella sammanhang. Omvärldens sanktioner mot Vietnam lättade småningom efter att Vietnam avslutade sin ockupation av Kambodja 1989.
 • I början av 1990-talet lyckades Vietnam bygga upp sina relationer med omvärlden: År 1992 etablerade Vietnam relationer med Sydkorea. År 1994 avslutade USA sina handelssanktioner mot Vietnam, och 1995 blev Vietnam accepterad som medlem i det asiatiska samarbetsorganet ASEAN.
 • Relationerna mellan Vietnam, Sydkorea och USA har blivit allt varmare. Det handlar inte heller enbart om ekonomi. Delade intressen finns också i hög grad inom kultur och turism.
 • Genom att öppna sina dörrar för handel och investeringar överlät det vietnamesiska kommunistiska partiet en betydande del av kontrollen till det globala kapitalet.
 • Reformprocessen i Vietnam handlade också om att ändra den kommunistiska enpartistatens utrikespolitik från att luta sig enbart mot Sovjetunionen till att öka samarbetet med övriga världen - inklusive den gamla ärkefienden USA.
Vietnamesisk kvinna framför mötesskylt
Bildtext Vietnamesisk kvinna framför mötesskylt
Bild: AFP / Lehtikuva

Vietnam var länge synonymt med begreppet krig

Det utdragna och blodiga kriget mellan USA och Vietnam är en självklar anledning till att relationerna mellan länderna i tiotals år efter krigets slut låg under nollpunkten. I dag är länderna nära, om än inte bästa, partners.

Vietnam befann sig nästan konstant i krig i ungefär 45 år efter andra världskriget. Landet har bekämpat Frankrike, USA, Kina och de röda khmererna i Kambodja.

Amerikanska soldater under Vietnamkriget i en av många bilder som togs under kriget av fotografen Philip Jones Griffiths - bilder som förmedlade det långa krigets brutalitet till världen.
Bildtext Amerikanska soldater under Vietnamkriget i en av många bilder som togs under kriget av fotografen Philip Jones Griffiths.
Bild: Philip Jones Griffiths/ Magnum Photos

Vietnam var länge synonymt med begreppet krig - men mycket har hänt sedan Vietnamkriget tog slut 1975.

Först år 1995 - alltså 20 år efter krigets slut - etablerade USA och Vietnam diplomatiska relationer.

Det här var möjligt bland annat för att Vietnam i början av 1990-talet gick med på att hjälpa USA att finna och identifiera de tusentals amerikaner som försvunnit under kriget.

Det blodiga Vietnamkriget kallas i Vietnam för den amerikanska aggressionen

För USA blev krigsslutet i april 1975 ett av landets i särklass största militära förluster då amerikanska militärer och civila måste evakueras strax innan Saigon erövrades av de vietnamesiska kommunistiska trupperna.

Trots krigets långa skugga i Vietnam har den absoluta merparten av vietnameserna i dag en väldigt positiv syn på USA. Enligt Pew Research Centers undersökning om attityder har 84 procent av vietnameserna en positiv syn på USA som nation medan 86% har en positiv syn på befolkningen i USA.

Krigets sår har inte läkts - Agent Orange ett stort trauma: Både vietnameser och amerikaner förgiftades

 • Det blodiga Vietnamkriget - eller den amerikanska aggressionen som kriget kallas i Vietnam - spelar fortfarande en stor roll både för många vietnameser och amerikaner.
 • Omkring 3 miljoner vietnameser dödades i kriget, och efter kriget har upp till 100 000 vietnameser dödats eller skadats av minor som exploderat efter kriget.
 • För många vietnameser har krigets sår inte läkt. En aktiv påminnelse om kriget är de barn som fötts med missbildningar och de som fått cancer orsakade av den växtkemikalie, Agent Orange, som amerikanska helikoptrar sprutade över skogar och åkrar under kriget. Det uttalade syftet från amerikansk sida var att eliminera de kommunistiska gerillasoldaternas gömställen i skogen och deras föda. Slutresultatet blev att mellan 3 och 5 miljoner invånare kontaminerades av den giftiga kemikalien.
 • I USA är kriget ett trauma - en påminnelse om ett förlorat krig som kostade enormt mycket lidande på den vietnamesiska sidan och över 58 000 stupade amerikanska soldater.
 • Även amerikanska soldater blev utsatta för växtgiftet, och först långt senare - år 2015 - betalades 1,3 miljoner amerikanska Vietnamveteraner sammanlagt 24 miljarder dollar i kompensationer för att de utsatts för Agent Orange.
 • Till dags dato har inga vietnameser betalats någon kompensation, men sedan 2012 har USA gått med på att rengöra delar av de områden som besprutades under kriget. De uteblivna ersättningarna till de vietnamesiska Agent Orange-offren är en av de svåraste frågorna i relationerna mellan länderna.
Krigsveteranerna, Ho Sy Hai som stred för de nordvietnamesiska trupperna och amerikanska Frank Corcoran, lider båda av sjukdomar orsakade av växtgiftet Agent Orange. De kämpar för att USA ska betala ersättningar åt offren.
Bildtext Krigsveteranerna, Ho Sy Hai som stred för de nordvietnamesiska trupperna och amerikanska Frank Corcoran, lider båda av sjukdomar orsakade av växtgiftet Agent Orange. De kämpar för att USA ska betala ersättningar åt offren.
Bild: EPA/MATTHEW CAVANAUGH

USA och Vietnam har gemensamma säkerhetspolitiska intressen

USA och Vietnam har också blivit viktiga för varandra i säkerhetspolitisk bemärkelse. Flera länder gör territoriella anspråk på Sydkinesiska havet - bland dem Vietnam och Kina. De hävdar båda att de har rätt till några öar i Sydkinesiska havet, områden som är rika på både fisk, olja och gas.

Eftersom USA i dag har en allt mer ansträngd relation till Kina är det viktigt att ha en säkerhetspolitisk partner i regionen.

För Vietnams del är det militära partnerskapet väldigt viktigt. Att partnerskapet uppskattas också från amerikansk sida syntes tydligt sommaren 2018 när Vietnam för första gången bjöds in att delta i den USA-ledda maritima krigsövningen RIMPAC.

Vietnam i dag: Strikt politisk kontroll, förbjuden opposition - men livliga samtal på Facebook

Vietnam tillåter inga oppositionsgrupper. Styrningen av armén och polisen är "absolut och direkt". Enligt Amnesty International används det obarmhärtiga kraftåtgärder mot oliktänkande.

Vietnam ligger också djupt nere - snäppet över Nordkorea - på fjolårets rankningslista över länder med pressfrihet.

Diskussioner om flerpartisystem är strikt förbjudna i Vietnam - men det vietnamesiska folket har ändå börjat kunna njuta av en något större frihet i sitt ekonomiska, religiösa och sociala liv.

Den ekonomiska transformationen i Vietnam har varit möjlig i och med att folket har garanterats en viss frihet.

Vietnameserna får resa och idka handel. De får också kommunicera med med utlänningar och lära sig nya saker.
Man kan se en motsägelsefull samlevnad mellan den officiella mediecensuren och de inofficiella livliga samtalen på Facebook.

Bland annat sydkoreanska Samsung gör reklam i Da Nang, Vietnam,
Bildtext Bland annat det sydkoreanska konglomeratet Samsung har investerat stort i Vietnam. En tredjedel av Samsungs globala produktion sker i Vietnam. Samsung stod ensamt för närmare en fjärdedel av Vietnams hela export år 2017.
Bild: DPA picture alliance archive / Alamy/All Over Press

Vietnam - en socialistisk republik med marknadsekonomi

Källor; Reuters, BBC, The Washington Post, AP; AFP, Brookings, Council on Foreign Relations

Diskussion om artikeln