Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Uppstartsföretag har hittat hem i centrala Borgå: "Man borde göra Borgå mera lockande för unga vuxna"

Från 2019
Glad man vid kylskåp med tomma flaskor på
Bildtext Jonas Lemberg är produktchef på Hailer. I kylskåpet på deras kontor finns det läsk, mineralvatten och kanske lite öl också.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Borgå ligger nära Helsingfors som gjort sig ett namn som en stad med många innovativa tillväxtföretag. Men också i Borgå håller en liten mängd med uppstartsföretag hus.

När Jonas Lemberg flyttade till Borgå var bostadspriserna en avgörande faktor. Han har också rötter i regionen.

- När jag och min fru bestämde oss att flytta till Borgå för ett par år sedan tänkte jag inte mig att jag skulle hitta en sådan här arbetsplats i Borgå. Jag var beredd på att pendla till Helsingfors. Det kändes bra när jag sedan hittade ett företag som gjorde det jag var intresserad av i Borgå, säger Jonas Lemberg som är produktchef på Hailer, ett ungt företag i it-branschen.

foto på steve jobs på cospace vägg
Bildtext Ett foto på Apple-innovatören Steve Jobs pryder korridoren i Cospace andra våning.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Jonas Lemberg visar rummet som företaget han jobbar för har. Väggarna är grant målade, i kylskåpet finns det många burkar cola och mineralvatten och en på en vägg finns en stor samling klisterlappar med företagets framtida planer.

Hailer jobbar i Cospace, ett företagscenter i centrala Borgå som utvidgat i år.

- Såklart kan ekonomiska stöd eller stöd med lokalerna hjälpa, men jag tror att man borde göra Borgå mera lockande än vad det är idag för unga vuxna. Speciellt för sådana personer som ännu inte tänker på eller har skapat familj, säger Lemberg.

Jonas Lemberg tror det som lockar unga vuxna är kultur, aktiviteter och bra förbindelser. En snabb tågförbindelse till huvudstadsregionen tycker han skulle göra Borgå mera attraktivt.

Hur ser Borgå ut i en 25-årings ögon

Lembergs erfarenhet är att unga som studerar i Helsingfors lätt stannar kvar där efter att de blivit utexaminerade.

- I Helsingfors finns det bra med arbetsplatser och mycket utbud för unga vuxna som inte Borgå kan erbjuda. Jag skulle se på annat än bara stöd för företag, och tänka på helheten. Hur ser Borgå ut i en 25-årings ögon? säger Lemberg.

jonas framför en dörr
Bildtext Jonas Lemberg var glad över att hitta en arbetsplats i it-branschen med kontor i centrala Borgå. Han hade redan väntat sig åratal av pendlande till Helsingfors.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Hailer som grundades 2016 utvecklar molntjänster för företag och organisationer. Att få jobba i Cospace där andra företag finns bredvid i samma korridor har enligt Lemberg gett dem mycket.

- Det har jättestor inverkan. Vi har knutit en massa kontakter med olika företag i den här miljön, säger Lemberg.

vindslokal med modernt kontor
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På tredje våningen i Lamorhuset finns ett stort öppet rum där takbjälkarna syns.

Cospace utvidgade hit i januari 2019.

Här jobbar Johnny Holmström som är utvecklingsdirektör på Fiber Highway, ett företag som dels jobbar med att dra optisk fiber men också utvecklar nya digitala tjänster.

- Visst har Borgå en startup-scen. Klart att en stad med 50 000 invånare kan inte ha en våldsamt stor startup scen men vi växer. Hela tanken med uppstartsbolag är att man börjar i sin källare och därifrån går vidare, och att hela världen i princip är en marknad tack vare goda kommunikationer, säger Johnny Holmström.

johnny i dörren till sitt kontor, ett litet rum
Bildtext Johnny Holmström i dörren till företagets kontor.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Johnny Holmström visar företagets kontor. Det är ett litet rum. Men de anställda måste inte sitta inne här allihopa. Företaget hyr också kontorsplatser utanför den lilla glasburen. Han ser det som en stor fördel att arbeta i Cospace.

- Det blir lätt det att du sitter mellan fyra väggar och inte kommer i kontakt med andra inom samma bransch. Tankearbetet blir fattigare då. Många branscher skulle ha nytta av att jobba som vi. Vi har relativt lite utrymme och då samlar man inte på saker som dammar på hyllorna. Man har sin dator och man har sin telefon, det är ganska långt det man behöver, säger Holmström.

petter larsen framför lamorhuset iBorgå
Bildtext Petter Larsen driver Cospace.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Cospace öppnade i januari 2019 de nya lokalerna på översta våningen i Lamorhuset.

I februari utvidgade Cospace dessutom till Simolinshuset som finns på andra sidan gatan.

- Vårt mål är att Borgå ska bli södra Finlands Palo Alto dit folk flyttar för att starta företag. Man måste alltid tänka stort för att få det att fungera, säger Petter Larsen från Cospace.

Petter Larsen berättar att Cospace inlett ett nytt samarbete med utvecklingsbolaget Posintra och företagarföreningarna Borgå företagare samt Borgå företagsmentorer. Skolorna i regionen är också med i nätverket.

bakom joakim syns en skylt med texten cospace startup & tech hub
Bildtext Joakim Nordström på Cospace visar det nya kontoret i Simolinshuset.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

26.2.2019: Vi skidar i Sibbo och går på startup-safari Borgå

21:48

Diskussion om artikeln