Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brexit: Oppositionspartiet Labour öppnar för ny folkomröstning

Från 2019
Uppdaterad 26.02.2019 06:15.
Jeremy Corbyn talar den 23 februari 2019.
Bildtext Jeremy Corbyn
Bild: AFP / Lehtikuva

Brittiska oppositionspartiet öppnar för en andra folkomröstning, säger partiledaren Jeremy Corbyn. Han vill undvika en vad han kallar "skadlig Tory-brexit", rapporterar BBC och Sky News.

Oppositionen vill inte gå med på ett brexit-avtal som premiärminister Theresa May och det Konservativa partiet (Torypartiet) förhandlat fram.

Enligt partiet är man redo att backa en ny omröstning ifall det inte finns tillräckligt stöd för de förslag som partiet tänker stöda angående hur regeringen ska gå vidare med brexitprocessen. Parlamentets underhus ska debattera och rösta om saken på onsdag.

Flera inom Labour anser också att det förekom många oklarheter under den första folkomröstningen.

Tusk: "Rationell lösning" att flytta fram brexit

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade på måndagen att det är en ”rationell lösning” att flytta fram brexit. Theresa May är däremot ännu övertygad om att man kan undvika ett utträde utan avtal och anser att Storbritannien ska lämna EU den 29 mars.

Tusk har tidigare uttryck sin frustration angående brexit.

- Jag har undrat hur den speciella platsen i helvetet ser ut, för de som förespråkade brexit utan ens en skiss över en plan om hur man genomför den säkert, sade Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande i början av februari.

Programmet är inte längre tillgängligt
Donald Tusk och Leo Varadkar håller presskonferens 6 februari 2019 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

May lovade i dag att lägga fram ett nytt avtalsutkast som det brittiska parlamentet kan rösta om senast den 12 mars. Det är då bara 17 dagar kvar till brexit.

Källa: BBC, Sky News, STT

Artikeln uppdaterades klockan 22.50 25.2.2019 med att Jeremy Corbyn nu sagt att partiet kan tänka sig en ny folkomröstning.

Diskussion om artikeln