Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ovanligt dåliga isar i Kvarken – sjöbevakare: "Känns mer som april än februari"

Från 2019
Svaga isar utanför Påttska reningsverket i Vasa.
Bild: Yle /Antti Kuusiniemi

I yttre skärgården finns nästan ingen is alls och i inre skärgården är det mycket flödvatten på isarna. Äldre sjöbevakare, Marcus Takala, säger att isläget är ovanligt dåligt för årstiden och att man ska undvika att röra sig på isarna.

På västra sidan om Replot, vid Södra Vallgrunds sjöbevakningsstation, är vattnet helt öppet. I inre skärgården varierar tjockleken på isen mellan 2 och 40 centimeter.

- Om man inte är säker ska man inte gå på isen. Och fastän du varit mycket på isen och känner till strömställena måste du vara jätteförsiktig. Det är februari, men känns mer som april, säger äldre sjöbevakare Marcus Takala.

Takala tillägger att ifall man ändå måste bege sig ut på isen, ska man se till att någon annan vet var man rör sig och meddela när man är framme.

Mycket flödvatten på isarna

Enligt Takala finns det också mycket flödvatten på isarna vilket gör att det är svårt att ta sig fram med fordon, fastän isen skulle hålla.

- Jag skulle inte åka med bilen eller skotern på det här. Det är så mycket vatten på isen.

När solen skiner smälter isen ovanifrån och när det dessutom blåser smälter isen underifrån, berättar Takala.

- När det är sydlig vind går vattnet upp och med nordanvinden går vattnet ner, så det pumpar fram och tillbaka och det äter bort isen ganska snabbt.

Enligt meteorologiska institutet kommer det vara plusgrader de närmsta dagarna, men mot slutet av veckan blir det minus igen. Eftersom dagarna nu blir längre bildas inte ny is på samma sätt som under hösten.

Diskussion om artikeln