Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kardinal George Pell – Vatikanstatens ekonomichef – döms för sexbrott mot korgossar

Från 2019
Uppdaterad 26.02.2019 07:28.
Kardinal George Pell utanför domstolen i Melbourne tisdagen 26.2.
Bildtext Kardinal George Pell utanför domstolen i Melbourne tisdagen 26.2.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Australien har kardinal George Pell befunnits skyldig till sexuella övergrepp mot två 13-åriga korgossar i Melbourne i mitten av 1990-talet. Påven Franciskus nära medarbetare är den högst uppsatte personen inom kyrkan som dömts för sexbrott.

Den 77-årige kardinalen befanns skyldig till sexbrotten av en jury i Melbourne redan i december i fjol, men det har rått total tystnadsplikt kring domen. På tisdagen beslöt en domstol att domen skulle offentliggöras.

Samtidigt beslöt domstolen att bevisen inte räckte till för att gå vidare med åtal som gällde andra misstänkta övergrepp. Övergrepp som Pell ska ha gjort sig skyldig till under sin tid som präst i staden Ballarat på 1970-talet.

Många i kardinal Pells hemland Australien riktade hård kritik mot påven Franciskus redan 2014 då han utnämnde Pell till Vatikanstatens ekonomichef.

Utanför domstolen i Melbourne på tisdag trängdes både journalister, offer för sexövergrepp och många ilskna demonstranter som skrek glåpord åt kardinal Pell.
Bildtext Utanför domstolen i Melbourne på tisdag trängdes både journalister, offer för sexövergrepp och många ilskna demonstranter som skrek glåpord åt kardinal Pell.
Bild: EPA-EFE/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Redan då anklagades Pell för att ha mörkat andra prästers övergrepp mot barn. Han har själv medgett att han misskött anklagelser om övergrepp under sin tid som ärkebiskop i Melbourne och Sydney.

Däremot förnekar han bestämt att han själv skulle ha gjort sig skyldig till några övergrepp. Han valde själv att komma till sitt hemland sommaren 2017 för att – som han sade – rentvå sitt rykte. Han har varit tjänsledig från sitt uppdrag vid Vatikanstaten sedan dess.

Sexövergrepp i sakristian

Pell har alltså dömts skyldig till sexuella övergrepp mot två 13-åriga korgossar under Pells första år som ärkebiskop i Melbourne år 1996.

Övergreppen ska ha skett i sakristian i Sankt Patriks katedral efter efter en mässa och en av pojkarna ska ha utsatts för ytterligare ett övergrepp några veckor senare.

Pell ska först ha läxat upp pojkarna för att de druckit av nattvardsvinet och sedan utnyttjat dem sexuellt.

Ett av offren är död. Det överlevande anonyma offrets advokat sade på tisdagen att offret upplever den pågående juridiska processen som ytterst stressande och 34-åringen påpekar också att processen inte är över ännu.

– Som så många andra överlevande har jag upplevt skam, ensamhet, depression och svårigheter. Som så många överlevande så har det tagit mig flera år att förstå de följder övergreppen haft för mitt liv, lät mannen meddela via sin advokat.

På onsdagen börjar domstolsförhandlingarna om vilket straff som Pell ska få. Han riskerar upp till 50 års fängelse.

Pell har överklagat domen.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln