Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Läkaren Outi McDonald får återvända på jobb - Hangö stad och Attendo förhandlar om arbetsuppgifter

Från 2019
Uppdaterad 27.02.2019 13:09.
kvinna i röd luva framför trävägg
Bildtext Outi McDonald får återvända på jobb.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Hangös tidigare ledande läkare Outi McDonald som avskedades i mars år 2015 får återvända på jobb. Det beslutade Hangö stadsstyrelse i går kväll (25.2).

Staden fattar alltså inte nytt uppsägningsbeslut i ärendet och Högsta förvaltningsdomstolens avgörande från november i fjol blir gällande.

HFD ansåg då att Hangö stad begick ett formellt fel då det var fullmäktige i stället för grundtrygghetsnämnden som sade upp McDonald. Staden ansåg att hon hade överträtt sina befogenheter.

I slutet av år 2014 flyttade stadsstyrelsen McDonald från tjänsten som ledande läkare till en tjänst som hälsocentralläkare.

McDonalds advokat Antti Palo har krävt att Outi McDonald får möjlighet att återvända till sin tjänst som ledande läkare och att hon får ersättning för de förlorade inkomsterna.

Attendo sköter läkarmottagningen

Sedan slutet av år 2016 är det Attendo som har hand om läkarmottagningen vid Hangö hälsocentral.

Staden ska nu tillsammans med Attendo utreda förutsättningarna för att Outi McDonald ska kunna börja jobba vid Hangö hälsocentral i Attendos tjänst.

Stadens personalsektion ska fatta beslut om vilka ersättningar för utebliven lön som kan betalas till McDonald.

Efter att Högsta förvaltningsdomstolen kom med sitt avgörande den 23 november i fjol har McDonald meddelat att hon är villig att återvända på jobb.

McDonalds advokat Antti Palo konstaterar i en skrivelse till Hangö stad att staden i början av det här året anställde en ny ledande läkare till hälsovårdscentralen trots att man var medveten om att tjänsten är McDonalds. McDonald kräver via sin advokat att staden utreder frågan.

Kanslichef Lasse Tallqvist: Hangö stad och Attendo förhandlar om Outi McDonalds arbetsuppgifter

3:47

Diskussion om artikeln