Amerikansk oro inför Koreatoppmöte: Impulsiv Trump kan luras till eftergifter
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har anlänt till Vietnam, president Trump är på väg. Allt är klart för ett toppmöte, där man nu borde få se resultat. Men de amerikanska förväntningarna är nedtonade.
President Donald Trump har åtskilliga gånger berättat om hur han och Kim Jong Un förälskade sig, i samband med det förra toppmötet i Singapore i juni.
"Bisarr kärleksfullhet"
I USA finns det många som upprört undrar hur någon kan tala om en kärlekshistoria i en så allvarlig fråga som kärnvapen i en galen diktators händer.
Den svenska tidigare moderatpolitikern Carl Bildt kommenterade nyligen frågan i en blogg. Han antog att de vackra orden fortsätter i Vietnam.
Trumps tal om ledaren för världens brutalaste familjediktatur gränsar ju bisarrt nog till det kärleksfulla, skriver Carl Bildt.
Nya metoder när gamla har misslyckats
President Trump har flera gånger visat sig beredd att pröva nya metoder i utrikespolitiken. Redan inför det förra toppmötet sa han att tidigare försök har misslyckats med Nordkorea.
Trump vill gärna göra allt annorlunda. Han har kritiserat sina föregångare i Vitsa huset för att göra både för lite och för mycket.
Donald Trump har upprepade gånger berättat om hur USA kunde ha hamnat i ett storkrig med miljoner döda i Nordkorea, på grund av president Barack Obama.
Men som Donald Trump ser det blev han lyckligtvis vald till president, så nu är relationen mellan USA och Nordkorea storslagen.
"Toppmötet i Singapore producerar resultat"
Det förra toppmötet i Singapore i juni var en framgång som redan producerar resultat, enligt Vita huset.
Inga fler kärnvapenprov eller missiltest i Nordkorea har skett på 400 dagar. Löften har getts om att stänga anrikningsanläggningar för plutonium och uran. Och det finns inga fler amerikanska fångar i Nordkorea.
Men kritiker anser att överenskommelserna var bristfälliga och inga egentliga avtal eller löften gjordes.
Därför borde förväntningarna vara större på det här mötet.
Kritiker i USA påpekar att ingen agenda är känd. Demokraterna i kongressen klagar på att de inte får någon information, än mindre möjlighet till inflytande.
"En säker framtid för alla på den koreanska halvön"
Målsättningarna inför mötet i Vietnam kritiseras i USA för att vara luftiga.
- President Donald J Trump arbetar engagerat för att uppnå en ljus och säker framtid för alla på den koreanska halvön och i hela världen, enligt ett pressmedelande från Vita husets presstjänst.
Mötet siktar på framgångar som går vidare från Singaporemötet och de utfästelser de två statscheferna gjorde då, enligt pressmeddelandet.
Det talas om förbättrade relationer, en hållbar och stabil fred - och en total kärnvapennedrustning av den koreanska halvön. Det är den svåra biten.
Om Nordkorea följer riktlinjerna, jobbar USA för att garantera ekonomin. Det sker bland annat genom investeringar för infrastruktur, garanterad matsäkerhet och en robust ekonomisk utveckling under ordförande Kim.
Något maktskifte i Nordkorea står inte på agendan för Donald Trumps kärleksmöte i Vietnam.
Eldprovet för diplomatin
New York Times skriver om utrikesminister Mike Pompeos eldprov som utrikesminister. Men det gäller kanske också för presidenten själv.
Det är ingen hemlighet att Trump har gjort sig av med många kritiska röster i sin närmiljö.
Men den tidigare Teaparty-kongressmannen, senare CIA-chefen Mike Pompeo har klarat sig som en lojal utrikesminister i snart ett år.
Amerikanska medier tror sig veta att han ibland gnisslar tänder över presidentens uttalanden, men jobbar tappert med att förklara uttalandena till det bästa.
"Lämna dem inte ensamma"
Nu gäller det för utrikesminister Pompeo att följa sin president till toppmötet med den listiga ledaren för Nordkorea.
Kim Jong-Un är hälften yngre än president Trump. Han gör antagligen sitt bästa för att lura presidenten på ställningstaganden och eftergifter, enligt New York Times och många andra bedömare i USA.
Speciellt måste Pompeo försöka hindra Trump från att gå i enrum med Kim Jong-Un, påpekar många i USA. Exemplen från Putins och Trumps tumanhandsträff i Helsingfors fungerar som varnande exempel.
Speciellt illa anses det vara om Trump ger löften som överraskar och drabbar de närmaste länderna, som Sydkorea eller Japan.
Senast stoppade han gemensamma krigsövningar.
Nu diskuteras det om Trump vill dra hem amerikanska trupper från Sydkorea. Det skulle passa i Trumps åsikt om att USA inte ska agera världspolis och att de som drar nytta åtminstone ska betala för sig.
Donald Trump har deklarerat att mycket löstes på det förra toppmötet - och att Nordkorea inte längre utgör något kärnvapenhot. Det uttalandet håller inte hans underrättelsetjänst och säkerhetspolitiska experter med om.
I ett tal på söndag kväll sa Trump att det egentligen räcker om Nordkorea fortsätter låta bli att testa sina missiler.
Fler krav än kärnvapennedrustning
Men många står fast vid målet om en fullständig och oåterkallelig denuklearisering, alltså nedrustning av kärnvapnen.
Experterna påpekar hur mycket det finns att avtala innan man är säker på den saken. Man ska kunna kontrollera både testplatser, vapenlager och laboratorier. Förstörelsen av vapnen måste kunna övervakas.
Och egentligen räcker det inte med kärnvapnen. Det finns omfattande program för andra massförstörelsevapen som också borde ingå. Många debattörer påminner om de kemiska och biologiska vapen som Nordkorea uppges ha i stora mängder.
Det finns politiska krav också, till exempel på mänskliga rättigheter och politisk frihet. USA kräver inte Kim Jong-Uns avgång.
Möjligen finns det de som utgår ifrån att han inte skulle ha en chans i fria och rättvisa val. De frågorna inverkar också på den nordkoreanska viljan att ge efter för president Donald Trump.
FN: Nordkorea gömmer sitt kärnvapenprogram - samtidigt förbereds det nya toppmötet mellan Trump och Kim
Trump väntas berätta om toppmötet i sitt tal till nationen.
Ny nordkoreansk kärnvapenmissilbas identifierad - borde inte egentligen existera
Nordkorea tros ha upp till 20 liknande orapporterade baser