Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dottern till Putins talesman gör praktik i EU-parlamentet - en del parlamentariker anser det vara "helt oacceptabelt"

Från 2019
Uppdaterad 26.02.2019 10:11.
Elizaveta Peskova fotograferad i Moskva den 27 december 2018.
Bildtext Elizaveta Peskova fotograferad i Moskva den 27 december 2018.
Bild: /All Over Press

21-åriga Elizaveta Peskova är anställd som praktikant av en EU-parlamentariker från den franska ytterhögern. Hon är också dotter till president Vladimir Putins presstalesman Dmitrij Peskov. En del anser det ytterst olämpligt att hon har tillgång till dokument och diskussioner i Bryssel.

"Peskova är visserligen dotter till en viktig person i den Ryska federationen, men som studerande har hon samma rätt till praktikplats under sina studier som andra unga människor" skriver den franske EU-parlamentarikern Aymeric Chauprade i en kommentar till Radio Free Europe.

USA-stödda Radio Free Europe/Radio Liberty var först ute med att rapportera om Peskovas praktikplats. Peskova studerar juridik i Paris.

Putins talesman Dmitrij Pdeskov strax bakom president Putin under en konferens i Sotji den 11 oktober 2017.
Bildtext Putins talesman Dmitrij Peskov strax bakom president Putin under en konferens i Sotji den 11 oktober 2017.
Bild: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Chauprade tillade att Peskova inte arbetar för någon - varken statlig eller privat - sammanslutning i Ryssland.

Chauprade är tidigare medlem av det franska ytterhögerpartiet Nationell samling (tidigare Nationella fronten). I slutet av 2015 hoppade han av partiet och är numera obunden, men tillhör den nationalkonservativa och euroskeptiska EFDD-gruppen (Gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa) i Europaparlamentet.

Chauprade stöder öppet Rysslands annektering av Krimhalvön och var en av de internationella valobservatörer som tackade ja till Moskvas inbjudan att följa med folkomröstningen på Krim i mars 2014.

Peskova själv deltog också i olika jippon på Krimhalvön efter annekteringen.

Vad har Peskova tillgång till i Bryssel?

Chauprade sitter i både EU-parlamentets utrikesutskott och i underutskottet för säkerhet och försvar.

Den lettiska EU-parlamentarikern Sandra Kalniete säger till Radio Free Europe att det bryter mot säkerhetsnormerna i Europaparlamentet att Peskova fått en praktikplats där.

Till den lettiska nyhetsbyrån Leta hävdar Kalniete att Peskova har obegränsad tillgång till parlamentets databas och lokaler.

Flera andra baltiska och franska EU-parlamentariker har uttryckt bestörtning över nyheten.

Peskovas arbetsgivare Aymeric Chauprade säger till nyhetsbyrån AFP att hans praktikant inte får delta i några möten som hålls bakom lyckta dörrar och att hon inte har tillgång till hemligstämplade dokument.

Enligt honom har anställningen gått till helt enligt parlamentets regler. Chauprade uppger att Peskova inledde sin praktik vid Europaparlamentet i november i fjol och avslutar den i slutet av april när också Chauprades mandatperiod tar slut.

Källor: Radio Free Europe, AFP