Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Uppålade vildsvinshuvuden utgjorde makaber syn i Borgåskog: "Jaktlagen ska göra av med slaktresterna på ett sakligt sätt"

Från 2019
Uppdaterad 04.03.2019 13:59.
Vildsvinshuvud upphängda i träd
Bildtext "Att sätta upp vildsvinshuvud på pålar är inte helt sakligt."

Under den gånga veckan har oförberedda vandrare kunnat stöta på en makaber syn i Borgåskogen: två vildsvinshuvuden, spetsade på pålar.

Vildsvinsstammen har ökat märkbart i Borgå och det har som vanligt jagats under jaktsäsongen.

- Jaktlagen ska göra av med slaktresterna på ett sakligt sätt. Att sätta upp dem på pålar är inte helt sakligt. Vad det sedan är frågan om kan jag inte säga, konstaterar Joa Bergqvist som är verksamhetsledare för Borgå jaktvårdsförening.

Vildsvinshuvudena har hängts upp på privat mark, på ett ställe där det inte lär röra sig så många människor.

Bergqvist påminner ändå om att det har varit en fin vinter med bra skare som har lockat många att röra sig ute i naturen.

- Fast man tror att man lämnar slaktrester på platser dit människor inte går, så finns det alltid någon som kan se dem och undra vad det är frågan om, säger Bergqvist.

För att få lämna slaktrester ute i skogen ska jaktlaget ha markägarens tillstånd.

- Ofta används de ju som åtla för räv och mårdhund som sedan skjuts bort. Det är ett effektivt sätt att få ner mårdhundsstammen.

Bergqvist har varit i kontakt med jaktlaget som jagar på markerna där de uppålade vildsvinshuvudena finns, och jaktlaget har lovat att ta ner dem.

Vildsvinshuvud upphängda i träd

27.2.2019: Besvikna bandyspelare i Borgå och verksamhetsledare för jaktvårdsförening om vildsvinshuvuden på pålar

20:24

Diskussion om artikeln