Nina och Milja fick sina tre barn med hjälp av provrörsbefruktning – hoppas på jämlika möjligheter för alla att få barn
Nina och Milja Boström har tre barn, 5-åriga tvillingar och en några månader gammal baby. Tack vare provrörsbefruktning på en privat klinik kunde paret få barn.
– Det var ingenting vi ens behövde prata om, det var helt naturligt för oss att vi i något skede skulle skaffa barn, berättar Nina Boström i avsnitt fem av Fem fenomen inom medicinen.

– Det är förstås aldrig trevligt att gå igenom behandlingarna. Men eftersom vår barnlängtan var så stor var det aldrig något hinder.
Ojämlikt system
Eftersom Nina och Milja Boström är ett samkönat par, får de ingen hjälp av den offentliga sjukvården. Det gäller också ensamstående kvinnor samt par som av någon anledning inte kan använda sina egna könsceller.
Om man har pengar kan man gå till privata sidan, men har man inte pengar kan man kanske inte alls skaffa barn.
Offentliga sidan gör inte alls några behandlingar med donerade könsceller. Det är ett beslut som gjorts av överläkarna vid sjukvårdsdistrikten.
– Det är ganska sorgligt. Dels utesluter det ensamstående kvinnor och samkönade par. Men det finns också heteropar som inte kan använda sina egna könsceller av olika anledningar, säger Nina Boström och Milja Boström fortsätter.
– Systemet är ojämlikt.
– Om man har pengar kan man gå till privata sidan. Men har man inte pengar kan man kanske inte alls skaffa barn, säger Nina Boström.
De som i dag faller helt utanför är kvinnor som inte har någon livmoder. Surrogatmödraskap är olagligt i Finland och därför åker vissa par utomlands och omfattas till exempel då inte av vårt rådgivningssystem.
Biologiska syskon
De tre barnen i familjen Boström är biologiska helsyskon. Paret använde alltså samma donator både när tvillingarna blev till och när det yngre syskonet blev till.
– Det kändes rätt för oss att de skulle vara helsyskon.
Tvillingarna, som i dag är fem år, vet om hur de har blivit till.
– De fick tidigt vetat att de inte har någon pappa, utan att det är en donator som har gett bebisfrön. Vi har sagt att vi inte känner honom och inte kan ta kontakt med honom. Han har bara varit snäll och velat hjälpa sådana som inte kan få barn på egen hand.
Vill vara en familj också i andras ögon
Nina och Milja Boström upplever att andra inte alltid förstår att de är en familj.
– Det som är lite tråkigt är att om vi går nånstans så ser inte folk automatiskt oss som en familj. Den som skuffar barnvagnen antas vara mamman och den andra kanske en kompis eller ett syskon, säger Nina Boström.
– När man blir mamma för första gången skulle det också vara viktigt för den som inte är biologisk förälder att bli erkänd. Att man anses vara en familj, både ute på gatan och på rådgivningen och i övrigt inom sjukvården, säger Milja Boström.
Mycket har gått framåt inom fertilitetsbehandlingarna under de senaste åren. Men finns det något familjen Boström ännu hoppas att man kunde göra i framtiden?
– Förstås hoppas jag att alla som vill ha barn skulle bli likvärdigt behandlade. Sedan finns det i dag de som inte kan bli behandlade för att forskningen inte ännu gått tillräckligt långt framåt. Jag hoppas att ingen ska behöva bli utan barn av fysiologiska orsaker, säger Nina Boström.
– Och jag hoppas att det skulle bli ännu mer normaliserat att det finns olika slags familjer, säger Milja Boström.
– De som också faller utanför i dag är par med två män. De har ofta precis samma barnlängtan som andra. Men för tillfället finns det ingen chans för dem att få barn tillsammans, säger Nina Boström.
Tillägg 23.4.2019: Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt meddelade i april att man från och med hösten börjar erbjuda fertlitetsbehandlingar med donerade könsceller, också åt ensamstående kvinnor och samkönade par.