Hoppa till huvudinnehåll

Sport

En spelare som är mer än bara sitt dåliga rykte – rubrikerna följer Moshtagh Yaghoubi vart han än går: "De som känner mig vet hurudan jag är på riktigt"

Från 2019
Moshtagh Yaghoubi spelar fotboll för SJK i Seinäjoki.
Bildtext Moshtagh Yaghoubi spelar fotboll för SJK i Seinäjoki säsongen 2019.
Bild: Yle

Skandalspelaren. Sensationsvärvningen. Problembarnet. Moshtagh Yaghoubi är bara 24 år gammal men har ständigt varit i rubrikerna sen genombrottet i FC Honka för sex år sedan. Nu gör mittfältaren en omstart i en ny miljö i Seinäjoki, men hans rykte följer honom vart han än går.

Vi är i Seinäjoki för att ta pulsen på storsatsande SJK.

Laget har fortsatt värva profilspelare och har bland annat tjockt med internationellt kunnande på innermittfältet, i hjärtat av lagets spelmässiga maskineri.

Vi har på förhand beställt en intervju med den 24-årige Yaghoubi, en spelare som sina unga år till trots redan figurerar i rubrikerna en hel del.

När SJK värvade Yaghoubi skrek rapporteringen om "skandalspelaren" och "den hetlevrade och oberäkneliga mittfältaren" och även i Yle Sportens podd ställde vi oss frågande till hur detta skulle landa.

Efter matchen mot KPV (som slutar 1–1 och i praktiken betyder att SJK är utslaget ur Finlands Cup) verkar Moshtagh Yaghoubi ha gått upp i rök.

Kommer mina farhågor att besannas?

Blir det en "åhare"?

Så småningom hittar vi honom på gymmet, där han varvar ner på konditionscykeln efter 45 minuter speltid.

Han lovar komma till intervjun, men på vägen fram till kameran händer något.

Yle Sportens kamera fångade ett fint ögonblick mellan Moshtagh Yaghoubi och två SJK-juniorer - Spela upp på Arenan
Moshtagh Yaghoubi spelar med två små juniorer.
Bild: Yle/Antti Koivukangas
Moshtag Yaghoubi tröstar en ledsen pojke i Seinäjoki.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

En liten pojke i femårsåldern gråter brevid planen. Yaghoubi upptäcker honom och tvekar inte en sekund när han skrider till verket för att trösta honom.

Han tar sig tid att se till att allting är ok, spelar lite med grabben och hans bror, och några uppmuntrande ord, ett leende och en high five senare är han redo för oss.

Från under det hårda skalet träder en mjuk och omtänksam sida fram.

Är det kanske så att vi läst Moshtagh Yaghoubi fel?

Från Kabul till Österbotten

Han är alltså fortfarande bara 24 år gammal, men har har redan gjort en lång resa som fotbollsspelare med klubbadresser som Spartaks Jurmala, Dynamo Moskva och Sjachtar Qaraghandy på meritlistan.

Den är däremot ingenting jämfört med den resa han gjort från gatorna i Kabul till den för tillfället lugna och fridfulla tillvaron i österbottniska Seinäjoki.

Yaghoubis far mördades i tiderna av Taliban-regimen och familjen flydde landet för att så småningom landa som flyktingar i Finland.

– Här i Seinäjoki får jag koncentrera mig på fotbollen utan störande element från utsidan. Jag tränar och kommer åt att återhämta mig direkt efteråt och ladda vidare. Målet är att i år göra en bra säsong och komma i så bra form som möjligt. Mot den bakgrunden är det här en mycket bra miljö och stad för mig, förklarar Yaghoubi för Yle Sporten.

Han ger ett genuint, ärligt och gediget intryck under intervjun och det är svårt att se mannen bakom alla de mörka rubrikerna när man pratar med honom.

Yaghoubis mittfältskollega Sergei Eremenko är inne på samma linje.

Sergei Eremenko spelar för SJK.
Bildtext Sergei Eremenko ny i SJK även han.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

– Han är en riktigt skön kille.

– Vi kommer bra överrens och vi hänger ihop på fritiden också. Han har ett hett temperament, men inget som går över gränsen. Det röda kortet som han fick kan man tycka vad man vill om. Det är en toppenkille, finns inget dåligt att säga, säger Eremenko.

Ändå följer rubrikerna och ryktet med Moshtagh Yaghoubi vart han än går.

Förra hösten lämnade han HJK i förtid efter en spricka mellan honom och träningsledningen.

Moshtagh Yaghoubi, Timo Furuholm.
Bildtext Sergei Eremenko: Yaghoubi har ett hett temprament.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Tidigare under karriären i Rovaniemi ventilerade han sin frustration över utebliven speltid på Instagram och har också tidigare straffats för sitt heta temperament.

Yaghoubi är medveten om det rykte som omger honom, men tar uppståndelsen med ro.

– Min tidigare agent som gick bort för ett par år sedan sade alltid åt mig: ”Mosa, det gör inget. Alltid när du är i nyheterna eller i rubrikerna, helst naturligtvis i positiv bemärkelse, är det en bra sak”.

– Visst irriterar det lite när det alltid kretsar kring skandalspelare hit och skandalspelare dit, men det viktigaste är att de som känner mig vet hurudan jag är på riktigt som människa och hur man får ut det bästa ur mig, säger han.

Alexei Eremenko betonar detaljerna

Den tränaren som nu står inför uppgiften att få ut det bästa ur Mosthagh Yaghoubi är ingen mindre än Alexei Eremenko.

För Yaghoubi har den hittills relativt korta tiden under den forne storspelarens vakande ögon varit lärorik.

Alexej Eremenko coachar Moshtagh Yaghoubi.
Bildtext Eremenko coachar Yaghoubi i SJK.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

– Jag har lärt mig otroligt mycket. Otroligt många små detaljer som jag kanske inte förr gett så mycket tonvikt åt. Nu med eftertanke kring det som ”Jere” betonar i sin individuella coachning till mig har det redan varit till stor nytta, säger Yaghoubi.

Att tävlingssituationen i truppen är stenhård är något som Yaghoubi gillar. På mittfältet slåss han om speltid med bland andra Sergei Eremenko, Mehmet Hetemaj, Jude Arthur och Maximo Tolonen.

Dessutom har SJK några rutinerade spelare på väg in i truppen ännu, avslöjar Alexei Eremenko.

– Det är ett fantastiskt bra läge för hela laget, bedyrar Yaghoubi.

– Spelar du inte bra sitter du på bänken. Jag missade min straff i debuten och bänken kallade direkt. Det sporrar dig att ge allt i de följande matcherna för att förtjäna speltiden. Alltid när tävlingssituationen är hård får man mer ut av sig själv och det är otroligt viktigt.

Maximo Tolonen, Sergei Eremenko och Moshtagh Yaghoubi slåss om speltid.
Bildtext Tolonen, Eremenko och Yaghoubi värmer upp.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Vi har inte betalt för att ha roligt

Ifjol slutade storsatsande SJK på en nionde plats i ligan.

Helt klart är att en placering på nedre halvan av tabellen i ytterligare en säsong är uteslutet för mästarna från 2015 och cupvinnarna från 2016.

Men den höga ambitionsnivån kombinerat med en hög kravnivå både internt och extern passar Moshtagh Yaghoubi.

– Det är klart. Alltid när vi spelar gör vi det för att vinna. Vi har inte betalt för att ha roligt, vi har betalt för att gå ut på plan och ge vårt allt och vinna matcher och pokaler. Guld, silver eller brons, vi spelar alltid om pokaler och medaljer, slår han fast.

Trots de höga ambitionerna beskriver Yaghoubi sin första tid i klubben som en besvikelse.

Målet var att komma vidare från cupen, men det misslyckades laget med. Själv missade han en straff och blev utvisad i sin debut.

Men optimismen genomsyrar ändå den 24-årige Yaghoubis resonemang.

Han har sett ondska i sitt liv och upplevt kaos, men ändå alltid lyckats landa på fötterna.

– Ur allt ont kommer det alltid något gott. Vi får hoppas att de här motgångarna för med sig något vackert och bra för oss på längre sikt.

Hoppas på att Kanerva ska höra av sig

Med en lyckad säsong på hemmaplan i bagaget kommer det finska landslaget också in i bilden förr eller senare.

Yaghoubi har spelat sex landskamper på A-landslagsnivå.

– Förra säsongen var väldigt svår för mig, men alltid när jag har varit med landslaget har jag spelat bra. Senast jag var med gjorde jag mål och på följande samling var jag inte med i truppen i de viktiga matcherna. Det grämde mig väldigt mycket.

– Nu ser jag fram emot den nya säsongen. Jag ska träna hårt och försöka spela så bra som möjligt, månne inte kallelsen då kommer igen.

Moshtagh Yaghoubi kisar.
Bildtext Yaghoubi väntar på ny kallelse till landslaget.
Bild: All Over Press

Fotnot: "Åhare" innebär att ena parten uteblir från ett överrenskommet möte.

Diskussion om artikeln