Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ilja Janitskin riksdagskandidat för Väyrynens rörelse

Från 2019
Uppdaterad 26.02.2019 15:19.
paavo väyrynen
Bildtext Ilja Janitskin, Pirkko Turpeinen-Saari och Paavo Väyrynen
Bild: Lehtikuva

Nättidningen MV-lehtis grundare Ilja Janitskin ställer upp för Paavo Väyrynens rörelse i både riksdags- och EU-valet. Väyrynen och Janitskin meddelade om saken vid en pressträff på tisdagen.

Vid pressträffen sa Väyrynen att Janitskin är en "stjärnkandidat" för hans rörelse Seitsemän tähden liike (STL) . Enligt Väyrynen är Janitskin en man som är bättre än sin rykte, och som blivit orättvist behandlad.

Ilja Janitskin (född 1977) dömdes i höstas till fängelse i ett år och tio månader, framför allt för de rasistiska och kränkande texterna i MV-lehti, som numera heter MV Media. Han dömdes för totalt 16 olika brott, bland annat grov ärekränkning, hets mot folkgrupp och upphovsrättsbrott.

Tingsrätten ansåg att Janitskin genom sin verksamhet velat förstöra människors rykte och offentligt ifrågasätta deras kompetens.

Domen har inte ännu vunnit laga kraft. Men eftersom en förstagångsförbrytare avtjänar bara halva fängelsestraffet, och Janitskin därtill tillbringade nästan ett år i häkte och husarrest, behöver han inte sitta inlåst.

Tillsammans med Janitskin dömdes även den för sin kopplingar till Ryssland kände docent Johan Bäckman. De ålades att tillsammans betala ett belopp på över 200 000 euro i skadestånd och rättegångskostnader.

"Ingen mördare - ingen fascist"

I en kommentar till Svenska Yle säger Paavo Väyrynen att han inte ser några problem med Ilja Janitskins kandidatur.

- Han ville kandidera på vår lista. Vi tänkte på saken och kom till slutsatsen att det gick.

Väyrynen framhåller att Janitskin blev dömd i sin egenskap av chefredaktör för MV-lehti, för texter som andra författat, och att han nu har sonat sitt brott. Han har inte mördat eller begått någon annan grov förbrytelse, menar Väyrynen.

- Janitskin är en bättre människa än vad folk tror. Det finns olika missförstånd om hans politiska åsikter, men han har godkänt vårt program. Han är ingen fascist.

I det pressmeddelande där Väyrynens rörelse berättar om den nye kandidaten står ordet "brott" inom citattecken. Man får veta att Janitskin "dristade sig utmana de etablerade medierna och därigenom vårt samhälles makthavare, som de etablerade medierna stöder".

Väyrynens rörelse förkunnar i samma pressmeddelande att den eftersträvar "en grundlig förändring i Finlands politik", att "den representativa demokratin inte fungerar i Finland" och att man i riksdagen "inte ens diskuterar frågor av vikt för nationens framtid". Rörelsens mål är att "störta det gamla väldet" genom att samla folk över partigränserna.

Kommunistveteran och barnpsykiater

Även en annan veteranpolitiker, Pirkko Turpeinen-Saari, kommer att kandidera för Väyrynens rörelse i såväl riksdags- som EU-valet. Turpeinen-Saari, som meddelade om sin kandidatur förra veckan, deltog i tisdagens pressträff tillsammans med Väyrynen och Janitskin.

Turpeinen-Saari är bosatt i Raseborg, men ställer upp som riksdagskandidat i Helsingfors.

Pirkko Turpeinen-Saari (född 1940) är barnpsykiater. Hon var elektor i presidentvalet 1978, 1983-86 riksdagsledamot för Demokratiska förbundet för Finlands folk (DFFF) och 1986-87 riksdagsledamot för den kommunistiska utbrytargruppen Demokratiskt alternativ. Hon var 1985-96 gift med tidigare ordföranden för Finlands kommunistiska parti Jouko Kajanoja.

Turpeinen-Saari har författat en rad böcker, bland annat Parantajan roolit (1986) där hon skriver mycket uppskattande om den sovjetiska ockupationen av Afghanistan samt Lahtari, punikki ja teurastaja - marsalkka Mannerheim, Kullervo Manner ja Ratko Mladic historian henkilöinä (2016) där hon tämligen öppet anklagar marskalk Mannerheim för att ha drivit fram kriget mellan Finland och Sovjetunionen 1939.

Ilja Janitskin döms till 1 år och 10 månaders ovillkorligt fängelse – Professor: Visar att du måste bete dig som folk också på sociala medier

Diskussion om artikeln