Städer har sällan resurser för att jaga balkongrökare - grannars vittnesmål räcker inte
I Åbo har 20 husbolag förbjudit rökning på balkonger och gårdar. Det är mer än i de flesta andra städer. Men att övervaka att invånarna respekterar rökförbudet är svårt i praktiken.
Staden kan hota med vite, men har sällan resurser för att jaga balkongrökare.
Att införa rökförbud kan vara en rätt så lång process. Det krävs både bolagsmöten och beslut av kommunen innan ett husbolag blir rökfritt.
En ännu större utmaning är övervakningen, att kontrollera att ingen röker. Det säger Kristel Pynnönen, som är biträdande chefsjurist vid Fastighetsförbundet.
Att grannarna ser någon röka på sin balkong räcker inte.
Det krävs att någon från staden kommer på plats och konstaterar att det verkligen röks på balkongen, trots förbudet. Och i praktiken har det varit svårt att förverkliga.
- Det har visat sig vara svårt att överhuvudtaget få någon på plats, och speciellt att få någon på plats just under en sådan tidpunkt då man kan bekräfta att det röks i strid med förbudet, säger Pynnönen.
Om någon konstateras röka på balkongen trots förbud ska den personen få ge sin syn på saken.
Efter det kan ett vite utfärdas, som beroende på kommunen kan vara kring 200 euro.
Pynnönen känner inte till någon stad som skulle ha gått in för en vitessumma.
En orsak kan vara att kommuner inte har tid och resurser för att övervaka förbuden. Pynnönen berättar att Fastighetsförbundet får många samtal av oroliga invånare.
- När de försöker få någon myndighet att komma på plats för att konstatera att någon bryter mot förbudet, så finns det inte riktigt resurser för det.
Finländare i regel ett lydigt folk - man räknar med att förbudet följs
Pynnönen misstänker att man räknat med att det inte ska behövas någon som kan rycka ut och övervaka om det röks i husbolagen där det är förbjudet.
- Vi finländare har ofta en tendens att följa förbud. Är det rött ljus står fotgängaren och väntar även om det inte kommer några bilar.
Också när det gäller rökförbud är finländarna enligt Pynnönen rätt så lydiga. En stor del följer förbudet utan övervakning.
Tvister uppstår oftast i de husbolag där man först har haft konkreta problem med tobaksrökningen, och sedan fått ett förbud.
- Om det då finns personer som låter bli att följa förbudet, är möjligheterna att skrida till åtgärder och på riktigt komma åt problemen minimala så länge lagen ser ut som den gör för tillfället.
Enligt Pynnönens erfarenhet kan det också vara svårare att få alla i husbolaget att respektera ett rökförbud ifall invånarna frekvent byts ut.
Känner man inte sina grannar är det lättare att bryta mot förbudet, och alla känner kanske inte till att det finns ett förbud då de flyttar in i bostaden.
- Jag har haft några sådana fall och då har faktiskt husbolagen fört fram att de är besvikna på lagstiftningen.
Även om det är bara drygt två år sedan bestämmelserna om rökning på balkonger började tillämpas funderar man redan på ändringar.
Idéerna har lagts fram eftersom man konstaterat att nuvarande möjligheter att övervaka rökandet och skrida till åtgärder är minimala.
- Skulle till exempel husbolaget på basis av förbudet kunna ha rätt att ta lägenheten i besittning? Och borde husbolaget ha rätt att själva införa förbud? Det här är något man funderar på, men som inte är klappat och klart, berättar Pynnönen.
Friktionsfritt i husbolaget som var först med ett förbud i Åbo - trots att alla inte ville ha det
Turun Mekano på Östra Strandgatan var det första husbolaget i Åbo som fick sin ansökan om att förbjuda rökning godkänd 2017.
Då ansökan lämnades in var 73 procent av invånarna för ett förbud, berättar Olle Sjövall som är styrelsemedlem i husbolaget.
22 procent var emot och fem procent uppgav att de inte hade någon åsikt i frågan. Under bolagsstämman röstade 15 av 17 för att införa rökförbud.
Det är nu 1,5 år sedan rökförbudet infördes, och enligt Sjövall har det fungerat bra.
- Det har gått jättebra. Ingen röker på balkongerna. Istället har vi har en rökruta i mitten på innergården.
De som var emot ett rökförbud, har de protesterat eller varit sura?
- Nja, jag vet inte. De står i rökrutan varje morgon, inte ser de varken gladare eller surare ut, funderar Sjövall.
Orsaken till att många i bolaget ville ha ett förbud var att röken från balkongerna sökte sig in i lägenheterna ovanför. Nu informeras nya invånare om de spelreglerna i husbolagets ordningsregler.