Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Lämplighetstest är det enda sättet att få objektiv information om sökandenas personlighet" - det här innebär lämplighetstest vid inträdesprov

Från 2019
Uppdaterad 02.03.2019 13:00.
Bern Amar hjälper en åldring
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Yrkesskolorna ska återinföra lämplighetstester inom social- och hälsovårdsutbildningen. På det här sättet ska man kunna sålla bort personer som inte passar för en viss utbildning.

I oktober avslöjade Helsingin Sanomat att lärare vid yrkesskolor hoppas att vissa elever inte börjar jobba inom den bransch de utbildas för.

Främst var det lärare inom utbildningen för social- och hälsovård som uttalade sig.

Nu återinför man lämplighetstesterna vid yrkesskolorna och man planerar också att återinföra lämplighetstesterna vid yrkeshögskolorna innan 2020.

Fungerar

Minna Tapojärvi är verkställande direktör för företaget Päämäärä, ett av de sista större företag som utför lämplighetstest för studerande över hela landet.

– Det finns tre stycken större företag som utför test, sedan finns det så klart enskilda psykologer som utför test vid sidan om.

blond kvinna sitter på ett bord framför en tavla, hon ler
Bildtext Minna Tapojärvi, verkställande direktör för Päämäärä har jobbat med lämplighetstest i över 25 år

Tapojärvi har jobbat med testerna i över 25 år och enligt henne fungerar de faktiskt.

– När det handlar om huruvida människans psyke eller personlighet håller för att jobba inom en bransch, är lämplighetstest det enda sättet att få objektiv information om den sökandes personlighet.

Så går testerna till

Så vad går lämplighetstesterna ut på? Psykolog Minna Kars har utfört lämplighetstester i många år.

– Testet innehåller uppgifter som kartlägger inlärningsförmågor, uppgifter som belyser ens syn på en själv, uppgifter om vad man trivs med och uppgifter om vilka situationer man känner sig bekväm i.

En hand som skriver på ett papper.
Bildtext I testet ingår både inlärnings- och personlighetstest
Bild: Yle

Även inlärningsuppgifter ingår i testerna.

Dessutom görs en intervju med en psykolog. I den kartläggs hur lätt det är för personen i fråga att ta till sig ny information och lära sig nya förmågor.

– Till exempel är det viktigt att en person som studerar till närvårdare har goda sociala kunskaper, men också att personen har förutsättningar att räkna ut rätt dosering av medicin.

Slopades i och med ungdomsgarantin

Lämplighetstesterna slopades 2015 i och med ungdomsgarantin. Det var viktigt att alla ungdomar skulle få en studieplats, ansågs det då.

Efter det fick skolorna själva välja ifall de ville fortsätta med lämplighetstesterna. Testerna fick änåd inte avgöra om personer antogs eller inte.

Vissa skolor har mer resurser än andra och bland annat Yrkesskolan Prakticum säger sig ha klarat sig bra utan lämplighetstest.

Prakticum har istället satsat resurser på att ge studiehandledning eller stöd från läkare och psykolog om det visar sig att den studeranden gjort ett studieval som inte var helt rätt för hen.

Trivs man inte blir det ännu tyngre

Enligt psykolog Minna Kars är lämplighetstesterna viktiga.

– Jobben kan vara stressiga och trivs man inte blir det ännu tyngre. Det är viktigt att hitta dem som inte kommer att orka slutföra studierna. Då har de en chans att hitta ett bättre alternativ.

Närbild på en mans arm i en sjukhussäng.
Bildtext Sociala kunskaper och matematik är båda viktiga egenskaper
Bild: Mostphotos / Mrdoomits

Lämplighetstesterna och de som utför dem övervakas av Finlands Psykologförbund. För att kunna utföra lämplighetstester måste man ha jobbat med rekrytering och assisterat vid lämplighetstest.

– Om det fungerar, ser man resultatet efter att personen har arbetat i några år. Om hen efter det fortfarande är motiverad och njuter av sitt arbete, har urvalet lyckats, säger Minna Tapojärvi.

Hitta bättre alternativ

Enligt Tapojärvi vill man välja personer som trivs med och är kunniga på sitt arbete.

– Inom branscher där kontakt med människor är viktig och det inte har funnits några lämplighetstest, har nästan en tredjedel av de som blivit färdiga och börjat arbeta velat byta bransch inom ett par år.

Enligt Tapojärvi är dessa 30 procent just de personer som man genom lämplighetstest kan sålla bort.

Tapojärvi säger också att man genom de här testerna i tid kan hitta de personer som inte är lämpliga.

– Vi vill hitta dem innan utbildningen inleds. Utbildningar är ofta dyra och om personen inte slutför dem eller sedan helt och hållet byter bransch efter några år, är det bra om man upptäcker det innan studierna inleds

Uppdaterad 2.3.2019 Minna Kars namn korrigerat

Diskussion om artikeln