Retorik: Konsten att övertyga och att inte tråka ut sin publik

Att behärska retorik och att kunna debattera är viktigt. Det behövs för att man ska kunna argumentera för sin sak på ett begripligt, konstruktivt och medryckande sätt.
Man brukar säga att en del har talets gåva och visst är det så att en del redan från början har bättre förutsättningar att tala väl än andra. En del har av naturen en behaglig röst och har begåvats med ett gott språk och har fötts så modiga att de vågar uttala sig olika situationer.
Men vem som helst kan lära sig debattera och bli bättre på att uttrycka sig. Vem som helst kan också bli allmänbildad och mer insatt i samhällsfrågor.
Skolornas debatt-tävling
Varje år ordnar FSS ( Finlands Svenska Skolungdomsförbund) och SU (Svensk Ungdom) en debatt-tävling mellan alla andra stadiets utbildningar i Svenskfinland. Debatt-tävlingsfinalen ordnades i januari i Tölö gymnasium mellan debattlag från gymnasierna Korsholm, Ekenäs, Borgå och Tölö.
Debattfinalens debattämnen fick de tävlande lagen veta först under tävlingen. Frågorna handlade om könsneutral allmän värnplikt, medborgarlön och kostnadsfria studier på andra stadiet. Vilket lag som debatterade för och och vilket som debatterade emot avgjordes genom sten, sax, papper.
Efter en hård, men civiliserad kamp vann Korsholms gymnasium årets debattfinal.
Att tala är guld
Vi kan faktiskt strunta i det gamla ordspråket att tala är silver och att tiga är guld, eftersom det är guld värt att kunna debattera. Talandet är guld särskilt om man talar för en god sak och inte bara för sin egen vinning.
Vältalighet är något som man kan lära sig och vältalighet går inte bara ut på att man talar, utan också på att man lyssnar och tar reda på saker så att man får substans i det man säger.
Att kunna uttrycka sig och att göra sig hörd och förstådd hjälper en vidare både i privatlivet och i det offentliga livet. Och i alla tider har vi sökt hjälpt av retorikexperter för att bli bättre på att föra vår talan.
Visioner är viktiga och särskilt viktiga i samhällen som är i konstant förändring. Det är viktigt att kunna ge hopp om något bättre.
Maria Isaksson
För några år sedan intervjuade jag retorikexperten Maria Isaksson vid Norwegian Business School för avsnittet om kommunikation i serien Vi borde prata om politik. Här kan du se hela avsnittet.

Retorikexperten Maria Isaksson säger att en av de viktigaste sakerna man ska tänka på innan man talar inför en publik är lära känna sin publik så att man vet vem man talar med. En god retorik ska inte vara förutsägbar, utan ett tal ska innehålla överraskningsmoment och någonting som ger oss nya visioner. En god talare får inte tråka ut sin publik.
Vår praktikant Essi Niiranen från medielinjen på Prakticum filmade debattfinalen och gjorde en video av debatt-tävlingens final.