Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Jag kom inte hit för att bli rik" - nordbor som flyttar till Helsingfors förlorar ekonomiskt men trivs ändå

Från 2019
Uppdaterad 28.02.2019 12:12.
Charlotte Cederbom som för tretton år sedan flyttade från Sverige till Finland.
Bildtext Charlotte Cederbom stör sig ännu efter 13 år i Finland på landets höga råvarupriser.
Bild: Yle/Sofia Westerholm

Pengar är inte en avgörande faktor för nordbor som flyttar till Helsingfors.
Svenska Yles jämförelse av lönenivån och levnadskostnaderna i de olika nordiska länderna visar att Finland är det dyraste landet att leva och bo i. Men landet har en sak som lockar: god utbildning.

- Jag kom ju inte hit för att bli rik. Jag kom hit för att jag ville studera vidare och doktorera i historia. Chanserna för det är högre här än i Sverige, säger Charlotte Cederbom, som för 13 år sedan flyttade från Skänninge i Sverige till Helsingfors.

- De som kommer till Finland kommer för utbildning, för kärleken eller för goda arbetserbjudanden. Pengar är inte en stor fråga då, säger Heli Mäkipää på Nordiska ministerrådets informationstjänst Info Norden.

Heli Mäkipää på Info Norden hjälper nyinflyttade nordbor att integreras i det finska samhället.
Bildtext Heli Mäkipää på Info Norden berättar att det är utbildning och kärlek som lockar folk till Finland.
Bild: Yle/Sofia Westerholm

I Danmark och Norge är lönerna märkbart högre än i Finland. I Sverige och Finland ligger lönerna på ungefär samma nivå, men skatterna är högre här, vilket leder till en mindre slutsumma för finländaren än för svensken.

- Jag trivs bra här, men att råvarorna är så groteskt dyra här stör mig så. Jag som kommer från att man får en stor låda jordgubbar för tio kronor, gråter då man betalar fyra och femtio för dem här, säger Cederbom.

Språket hindrar många

Finland är inte det mest eftertraktade landet i Norden. Av de ärenden Info Norden hjälper till med handlar enbart omkring tio procent om Finland. Mäkipää tror ändå inte att orsaken är löne- och skattenivån här.

- Det är språket och inte pengarna som gör Finland mindre lockande. En sjukskötare kan till exempel inte komma till Finland och jobba om man inte kan betjäna finskspråkiga kunder, säger hon.

Syftet med Info Norden är att underlätta flyttandet för privatpersoner i Norden.

Info Norden hjälper till med praktiska frågor i samband med en flytt från ett nordiskt land till ett annat.

- Vanliga frågor är till exempel vilken myndighet man ska kontakta för ett specifikt ärende, hur man hittar daghemsplats åt barnen eller om det är möjligt att jobba i ett land och bo i ett annat, säger Mäkipää.

"Det viktigaste är att man trivs på jobbet"

Laurits Møller lämnade för tio år sedan Danmark för Finland. Orsaken var att han då ville studera mobiltelefonteknologi utomlands och då kändes Finland som det perfekta alternativet.

- Jag kom i kontakt med Tekniska högskolan i Esbo här i Finland. Nokias hemland lät intressant, åtminstone då för tio år sedan, säger Møller.

Laurits Möller flyttade från Danmark till Finland för studiernas skull.
Bildtext Laurits Møller flyttade till Finland för att studera mobiltelefonteknologi.
Bild: Yle/Sofia Westerholm

Svenska Yles jämförelse visar att de största skillnaderna finns mellan just Danmark och Finland. Specialister inom matematik är bland de yrkesgrupper där skillnaderna är allra störst. Inom den yrkesgruppen kan skillnaderna i mängden pengar man har kvar efter alla nödvändiga utgifter vara till och med till 1 500 euro.

Møller arbetar i dag inom undervisning i Finland och har bland annat jobbat som universitetslärare i statistik vid Helsingfors universitet.

- Det förvånar mig inte att jag i Danmark skulle få mera lön, det har jag hela tiden vetat. Fast jag visste kanske inte att skillnaderna var så stora.

Att flytta tillbaka till Danmark enbart för en högre lön är ändå inget alternativ.

- Det är inte lönen som är det viktigaste utan att man trivs med jobbet, säger Møller.

Cederbom är också här för att stanna.

- Man får väl emigrera till Sverige över sommaren, äta sig toksjuk på jordgubbar och sedan komma tillbaka till det vackra Finland med vertikal snö, säger Cederbom.

Diskussion om artikeln