Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Mobiler med vikbara skärmar börjar säljas i år – imponerande teknik som ännu är i sin linda

Från 2019
Vikbar skärm.
Bildtext Huawei Mate X på evenemanget Mobile World Congress.
Bild: EPA-EFE

Vikbara skärmar är något man traditionellt har kunnat se i science fiction-filmer, men de är nu också verklighet i den nya generationens mobiltelefoner.

Många nya tekniska apparater förevisas den här veckan i samband med evenemanget Mobile World Congress i Barcelona i Spanien.

Särskilt 5G-mobiltelefoner har väckt mycket intresse. Några exempel är Samsung Galaxy S10 5G, Oneplus 7 och Huawei Mate X. De börjar säljas senast på sommaren.

Enligt den amerikanska chiptillverkaren Qualcomm jobbar i stort sett varje mobiltillverkare aktivt med 5G. Det innebär att det mot slutet av det här året torde finnas många 5G-apparater på marknaden.

5G ger betydligt snabbare dataöverföring jämfört med den nuvarande 4G-tekniken och lägre fördröjningar i nätverken.

Flexibla skärmar

Dessutom har flera företag också visat upp mobiltelefoner med vikbara skärmar.

En sådan här skärm gör det möjligt för en apparat att förvandla sig från en typisk smarttelefon till en pekplatta.

Många är imponerade av de vikbara skärmarna, och det är möjligt att de kommer att bli lika revolutionerande för mobilmarknaden som Apple blev när företaget lanserade sin första Iphone år 2007.

Den första mobilen med vikbar skärm, Royole Flexpai, lanserades i december i fjol och säljs i Kina för motsvarande 1 500 euro. Själva skärmen är ganska imponerande, men som telefon har den fått en hel del negativ kritik.

Den tekniskt mest utvecklade vikbara mobilen hittills lanserades i söndags och kommer från Huawei – ett företag som på sistone mötts av en hel del kritik i västvärlden.

Huawei Mate X
Bildtext Huawei Consumer Business Groups vd Richard Yu förevisar den nya vikbara mobilen Mate X i samband med Mobile World Congress.
Bild: EPA-EFE

Företagets mobil Huawei Mate X kostar cirka 2 300 euro. Det höga priset beror på att det är krävande att tillverka vikbara skärmar och att delarna tills vidare är dyra. Dessutom har man satsat en hel del pengar på att utveckla tekniken.

Mate X använder en flexibel OLED-skärm på upp till 8 tum och har minimala kanter invid skärmen.

Samsung Galaxy Fold är en annan vikbar mobil som har väckt mycket intresse och i EU kommer den att säljas för cirka 2 000 euro från och med slutet av april. När den vecklas ut har den en skärm på 7,3 tum.

Samsungs nya vikbara mobil.
Google Maps på Samsungs nya vikbara mobil.
Bild: Samsung

Det stora kinesiska elektronikföretaget TCL är också med på Mobile World Congress. De visar upp prototyper med vikbara skärmar i olika storlekar.

Företaget siktar på att producera sådana här apparater billigare än många av sina konkurrenter, och lanserar därför inga produkter ännu i år när tekniken fortfarande är förhållandevis dyr – utan först nästa år. Så småningom torde TCL kunna sälja apparater för under 1 000 euro.

Också företaget Xiaomi visade upp en prototyp med en vikbar skärm.

Följande video är filmad på Mobile World Congress på måndagen och visar prototyper från TCL och Xiaomi.

TCL och Xiaomi visar upp vikbara apparater - Spela upp på Arenan

Det har också ryktats att Apple håller på att ta fram en vikbar Iphone som ska släppas nästa år, men det finns inga bekräftade uppgifter kring det här än.

Vikbara skärmar har dessutom stor potential när det gäller att ta fram riktigt stora pekplattor. Kanske framtidens bärbara dator är en stor pekplatta som kan vikas ihop eller rullas ihop för att ta mindre plats?

Alla prisar inte de nya skärmarna

Samtidigt som mobiler med vikbara skärmar får mycket positiv uppmärksamhet så hörs skeptiska röster. Till exempel: Behövs sådana här mobiler verkligen?

Det finns också många obesvarade frågor gällande hur väl de aktuella skärmarna fungerar på daglig basis.

En vikbar skärm är åtminstone tills vidare inte lika hållbar som en typisk skärm, och kan lättare få skråmor.

Mjukvaran fungerar inte heller helt optimalt på de vikbara mobilerna än, men arbetet med att anpassa Android-operativsystemet har redan börjat så troligen är det här inget stort problem.

Ett ytterligare problem verkar vara att flera av modellerna har ett ganska synligt veck i mitten där skärmen böjs.

Teknikskribenten Rich Brome påpekade till exempel på Twitter att det är ett problem för Samsung Galaxy Fold.

Tekniksidan Gizmodo nämner ändå att till exempel Samsung Galaxy Folds veck verkar synas mer från sidan än rakt framifrån, vilket innebär att det troligen inte är ett stort problem för användaren.

Diskussion om artikeln