Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irans moderata utrikesminister avgår ‒ iranska börsen störtdyker efter nyheten

Från 2019
Uppdaterad 26.02.2019 14:57.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har lämnat in sin avskedsansökan
Bild: AFP / Lehtikuva

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif meddelade sent på måndagen överraskande att han avgår. Zarif var huvudarkitekten för Irans kärntekniska avtal med stormakterna och hans avgång är ett bakslag för de moderata krafterna i landet.

Enligt medarbetare till Zarif har utrikesministern under den senaste tiden utsatts för hårda påtryckningar från hökarna inom de iranska regimen. De vill se en hårdare politik mot väst och ser kärnavtalet som en misslyckad eftergift, speciellt efter att USA drog sig ur överenskommelsen och återinförde sina sanktioner mot Iran.

‒ Det hölls möten varje vecka där ledande tjänstemän bombarderade honom med frågor om avtalet och vad som ska hända näst, sade en anonym medarbetare till Reuters.

‒ Han och hans chef (president Hassan Rouhani) var under ofantlig press, tillade källan.

Enligt andra källor avgick Zarif efter att han inte informerats om Syriens president Bashar al-Assads besök i Teheran på måndagen.

Rouhani har tillsvidare inte officiellt godtagit Zarifs avskedsansökan. I stället har presidenten öst beröm över utrikesministern som enligt honom varit i frontlinjen i kampen mot USA.

I vad som kan tolkas som en utsträckt hand till Zarif sade Rouhani även att al-Assad under besöket speciellt uttryckt sin tacksamhet till Irans utrikesministerium.

En majoritet av det iranska parlamentet har även uppmanat Rouhani att inte låta utrikesministern avgå.

Nyheten om Zarifs avgång skapar oro. Många befarar att det är ett tecken på att attityden mot västvärlden är på väg att hårdna. Det kan betyda nya tvister och göra enklare för USA att motivera nya sanktioner mot Iran.

Oron märktes tydligt på den iranska börsen som störtdök under tisdagen.

På tisdag eftermiddag rapporterade Reuters att Zarif inte fått sin avskedsansökan godkänd.

Texten uppdaterades med det sista stycket om att Zarif inte fått avgå 17.21

Diskussion om artikeln