Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De nordiska bankerna dras allt mer in i den baltiska penningtvättsskandalen

Från 2019
Uppdaterad 26.02.2019 16:25.
Birgitte Bonnesen vd på Swedbank sitter vid ett bord med papper framför sig.
Bildtext Birgitte Bonnesen, vd på Swedbank
Bild: imago/Scanpix/ All Over Press

En av Sveriges största banker Swedbank dras allt mer in i den baltiska penningtvättshärvan. Sveriges Television och programmet Uppdrag granskning levererar nya avslöjanden på tisdagen om bankens dubiösa verksamhet i Baltikum.

SVT har bett journalister på den estniska tidningen Postimees om hjälp i granskandet av Swedbanks inblandning i den baltiska bedrägerihärvan där den danska storbanken Danske Bank redan i indragen.

Man har bland annat jämfört Swedbanks och Danskes kundregister. Journalisterna kan avslöja stora penningtransaktioner mellan brevlådeföretag i Lettland, Litauen och Estland - och Storbritannien.

Brevlådeföretag är firmor som inte har någon verksamhet överhuvudtaget, och som har sin adress i ett så kallat brevlådehotell.

Slarv eller inte?

Bankens tjänstemän har antingen sett genom fingrarna eller slarvat då de godkänt penningtransaktionerna och inte granskat företagens bakgrund.

Ett exempel är grossistbolaget Formus Baltic i Tallinn. Företaget ska ha handlat med möbler, bildelar och teknik, enligt sin webbsida. Under åren 2009-2015 tog Formus Baltic emot 70 miljoner euro från ett brittiskt företag, Wireberg.

Betalningarna var 160 stycken och gällde alla "elektronisk utrustning".

En granskning visar att Wireberg är ett brevlådeföretag, med mycket blygsamma intäkter. Dessutom har Wireberg också tidigare kopplats till penningtvätt. Trots det "köpte" Wireberg stora mängder elektronik från Formus Baltic.

Swedbanks vd aningslös eller medveten?

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har upprepade gånger sagt att banken satsar på inhemska kunder i Baltikum, det vill säga vanliga ester, letter och litauer, för att då är risken för penningtvätt minst.

Så sent som i november 2016 fick Swedbank ändå böta för flera brott mot penningtvättslagstiftningen i Lettland.

Swedbank letade efter personal för ryska kunder

På tisdagen spädde också nyhetsbyrån Bloomberg på med en ny ingrediens i soppan.

Swedbank ska under den internationella finanskrisen ha sökt efter rysk personal till kontoret i Tallinn för att som det hette "bättre kunna hjälpa sina kunder från Ryssland och de forna sovjetrepublikerna att nå sina mål".

Swedbank köpte estniska Hansabank år 2005.

Diskussion om artikeln