Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ytterligare fem miljoner euro till Kvarkentrafiken: "En lättnad för Vasa stad"

Från 2019
Uppdaterad 27.02.2019 09:10.
Så ska den nya Kvarkenfärjan se ut enligt en design daterad 12.7.2018.
Bild: Kvarken Link

Regeringen föreslår fem miljoner euro till utvecklandet av Kvarkentrafiken i årets tilläggsbudget. Det innebär att staten hållit sitt löfte om 25 miljoner euro till Kvarkenfärjan, om budgeten godkänns. Det är en lättnad för Vasa stad, säger vd:n för Kvarken Link, Bertil Hammarstedt.

Regeringen lovade redan i februari 2016 en summa på 25 miljoner till Kvarkenprojektet. Tio miljoner euro betalas som innovationsstöd och ytterligare tio miljoner fanns med i förra årets andra tilläggsbudget.

I den tilläggsbudget som på tisdagen behandlades i riksdagen föreslogs Vasa stad få de resterande 5 miljonerna för utvecklandet av Kvarkentrafiken.

- Finska regeringen har uppfyllt alla sina löften. Det är en fantastiskt fin insats, konstaterar vd:n för Kvarken Link Bertil Hammarstedt.

Från svenska staten är det noll

― Bertil Hammarstedt

Budgeten ska ännu behandlas av finansutskottet innan riksdagen röstar om den, men enligt Hammarstedt kan man vara nöjda inom Vasa stad.

- Det här blir en lättnad för Vasa stads finansiering. De får hjälp av staten med en del av sina pengar. I det här läget är det självklart positivt för färjetrafiken.

I Sverige är situationen en annan.

- Från svenska staten är det noll. De har sagt att det inte blir någonting till en båt. Däremot söker vi pengar för olika projekt när det gäller till exempel hamnens utveckling, säger Hammarstedt.

- Vi har lyckats i ett antal projekt få statliga pengar och EU-pengar till ungefär samma belopp, men vi har inte fått ett direkt anslag.

Strand: Lyfter på hatten

Även Joakim Strand (SFP) är nöjd med regeringens agerande.

- Jag vill ödmjukt lyfta på hatten åt speciellt ministrarna Berner, Orpo och Lintilä som i alla lägen hållit det man kommit överens om, konstaterar han.

- Den nya färjan är ett resultat av oerhört mångfacetterat samarbete, samverkan och framförallt: Vasas och Umeås samansvar.

Rauma Marine Constructions (RMC) kommer att bygga den nya Kvarkenfärjan, som beräknas kosta kring 120 miljoner euro. Fartyget ska levereras senast den sista april 2021.