Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Snöängel, skiddrottning, krigare, lika super som Wilander … Frida Karlssons silver fick de svenska krönikörerna att gå i taket

Från 2019
Frida Karlsson i spåret i VM i Seefeld.
Bildtext Frida Karlsson stod för ett mäktigt internationellt genombrott när hon slutade tvåa på 10 kilometer i VM i Seefeld.
Bild: All Over Press

Frida Karlsson utmanade självaste Therese Johaug i guldkampen och blev Sveriges yngsta skidmedaljör i ett VM eller OS. En insats som fick de svenska krönikörerna att ta i så de nästan sprack.

Det är ingen måtta på hyllningarna som möter Frida Karlsson, 19 år, om hon efter sin andra plats på 10 kilometer i skid-VM bestämmer sig för att surfa in på de svenska sportsajterna i dag.

Patrik Brenning i Aftonbladet konstaterar i sin rubrik att ”Sverige har fått en ny drottning”

Ingressen förkunnar effektfullt:

"Vi var inte beredda på det här.
Välkommen till världseliten, Frida Karlsson.
Välkommen till folkhemmen, Frida Karlsson.
Välkommen, välkommen, välkommen Sveriges nya snöängel."

"Johaugs dagar är räknade"

Kvällstidningskollegan Expressens krönikör Tomas Pettersson kommenterar det svenska silvret i ett klipp på tidningens webbplats.

– Det här går utanför alla ramar. Det är helt galet faktiskt. Förutom bra material och bra fysik verkar hon ju ha en mental styrka som är helt galen också, säger Pettersson och konstaterar att Therese Johaug inte kommer att vara världsetta länge till.

– Therese får se upp, hennes dagar är räknade nu, säger Pettersson.

Wilander, Kalla, Forsberg, Duplantis ...

Svenska Dagbladet är inne på samma linje, kolumnrubriken på deras sajt lyder ”Vilket genombrott – hon blir nästa skiddrottning”.

”Frida Karlssons silver är bland det häftigaste jag sett” inleder krönikören Anders Lindblad.

Dagens Nyheters sportkrönikör Johan Esk jämför med tidigare svenska genombrott i sin kolumn med rubriken ”Lika super som Wilander på gruset i Paris”.

”Det här är som när Mats Wilander stod på det franska gruset, som när Charlotte Kalla klättrade upp för den italienska backen, som när Peter Forsberg lade straffen, som när Mondo Duplantis svävade i Berlin eller vad som helst som unga, svenska idrottsstjärnor gjort tidigt i sina karriärer” skriver Esk.

Han konstaterar vidare att ”ordet super har blivit svensk sportjournalistiks mest slitna rubrikord i dessa klicktider” innan han slår fast att Frida Karlssons lopp var just det, ”SUPER”. Med versaler.

"Helt fantastiskt, helt fantastiskt"

"Finns det något bättre än ett genombrott som överträffar alla högt ställda förhoppningar? Jag tror inte det och i ett historiskt perspektiv lär det här ge väldigt många väldigt mycket att fundera på” skriver i sin tur Marcus Isacson för Mittmediakoncernens tidningar, som har Frida Karlssons hemtrakt Sollefteå som bevakningsområde.

Minst sagt lyriskt i den svenska dagspressen, och givetvis också på etermediesidan.

Hur det lät i SVT:s VM-sändning när Frida Karlsson åkte i mål?

– Hon har gjort ett alldeles, alldeles, fantastiskt lopp, oj vilken krigare, oj vilket lopp. Hon visar att hon håller när det gäller som mest, Helt fantastiskt, helt fantastiskt. Det är helt otroligt att kunna göra det mot dessa superåkare. Det är rått bra, sade expertkommentatorn Anders Blomquist.

Diskussion om artikeln