Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Brist på vikarier på daghemmen – "våra pensionärer ställer upp i vått och torrt"

Från 2019
Barn leker med legobitar.

Det råder brist på vikarier inom småbarnspedagogiken på många håll i Österbotten. Det är ett pussel att få personalen att räcka till, speciellt i sjukdomstider.

I Vasa är det brist på lärare i småbarnspedagogik, säger direktören för småbarnspedagogik Merja Martin.

- Bland den fast anställda personalen är alla behöriga. Men bland vikarierna finns en del som inte är behöriga. Mest har vi ändå brist på vikarier som kan kallas in hastigt när någon blir sjuk och dylikt. Vi försöker få studerande och pensionerad daghemspersonal att hoppa in då någon blir sjuk.

Servicechef Merja Martin väntar på att det nya skiftdaghemmet ska bli klart. Daghemmet kommer att ge barnen en mer hemlik miljö.
Bildtext Merja Martin.
Bild: YLE/Elisa Makarevitch

Hur är det med barngruppernas storlek? Har ni svårt att hålla er till lagens krav?

- Nej. Gruppstorlekarna får inte överskridas. Men utmaningen är att föräldrarna har olika arbetstider. Det är ett pussel i grupperna.

Ingen underbemanning

I Jakobstad är läget rätt bra, säger chefen för småbarnspedagogik Matilda Engström. Men visst är det utmanande att hitta vikarier.

- Vi har både behöriga och obehöriga som vikarierar. Vid korttidsvikariat måste vi ta det vi hittar. Men ännu har vi inte varit underbemannade i alla fall.

Matilda Engström och en teddybjörn.
Bildtext Matilda Engström.
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Märks bra i influensatider

I Kristinestad säger chefen för småbarnspedagogik Annika Heikkilä att man märker av vikariebristen framförallt nu när det är influensatider.

- Vi är väldigt tacksamma över våra nyblivna pensionärer som ställer upp i vått och torrt. Ofta är det de som kommer in när vi behöver vikarier vid sjukdomsfall. Men också studerande kan hoppa in då och då. Vi har stort vikariebehov hela tiden.

Annika Heikkilä och Nina Ekblad
Bildtext Annika Heikkilä.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Har ni haft utmaningar med att hålla gruppstorlekarna inom lagens krav?

- Jo, vi får ibland göra ändringar i grupperna så att vi ska hålla oss inom ramarna för det som är tillåtet och ha tillräckligt med personal. Vi delar på barngrupperna och anställer mer personal för att klara det. Just nu ser det okej ut men vi har fulla barngrupper.

Diskussion om artikeln