Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Förlusten i bandysemifinalen var en bitter karamell: ”Vi vaknar nog när visselpipan i bronsmatchen ljuder”

Från 2019
Andreas Flinck & Raoul Karlqvist från Akilles bandy, Borgå
Bildtext Andreas Flinck (t.v.) och Raoul Karlqvist deppar ännu men lovar vakna till bronsmatchen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det gick inte i år heller. Borgå Akilles föll efter tre raka förluster i bandyligans semifinalmatcher. Nu ska laget kämpa om bronsmedaljerna.

Den tredje och avgörande semifinalmatchen på bortaplan i Villmanstrand slutade 12-2 till Veiterä.

De två tidigare matcherna slutade lika snöpligt. Den första 6-3 på bortaplan och den andra 3-5 på hemmaisen i Borgå.

- Stämningen är nog en aning deppig. Vi hade förväntats spela en lite bättre match, men Veiterä avgjorde ganska tidigt och vi kom aldrig in i matchen efter det, analyserar Raoul Karlqvist den tredje och sista semifinalmatchen.

Veiterä har en kapellmästare

Enligt Andreas Flinck är Veiterä ett bra samspelande lag med stark lagmoral eftersom de nu haft samma lag i några år.

Dessutom har deras tränare gjort ett utmärkt arbete.

- Killarna vet vad de gör på plan. Vi får lyfta på hatten, säger Flinck.

Raoul Karlqvist håller med om att Veiteräs samspel är bättre än Akilles.

- Alla förutom försvaret deltar i spelet och hämtar upp bollen och så har de förstås sin ”kapellmästare” Tomi Hauska som delar bollar åt alla. Hans passningsprocent till anfallarna är hög och anfallarna gör sen sitt jobb genom att näta, analyserar Karlqvist.

Andreas Flinck & Raoul Karlqvist från Akilles bandy, Borgå
Bildtext Oberoende av vilket lag som möter i bronsmatchen så väntar rutinerade och vassa spelare, tror Andreas Flinck och Raoul Karlqvist.
Bild: Yle/Stefan Härus

Rutinerade och vassa spelare väntar i bronsmatchen

I bronsmatchen väntar antingen Kampparit från St. Michel eller JPS från Jyväskylä.

Kampparit och JPS har tillsvidare vunnit var sin semifinalmatch. I semifinalen går det lag vidare till final som vunnit flest matcher av fem. Det förlorande laget kommer att möta Akilles i kampen om bronsmedaljerna.

- Vi är inte riktigt där ännu. Vi får först suga på den här bittra karamellen i några dagar, men jag antar att vi nog vaknar till liv när bronsmatchen kör igång. Det är säsongens sista match och vi har ju inte alltför många medaljer i skåpet sedan tidigare, säger Flinck.

Med tanke på ert eget spel, så vem skulle ni föredra att möta i bronsmatchen?

- Svårt att säga. Båda lagen har unga, starka skridskoåkare. Kampparit har varit aningen vassare i ligan. JPS styrka är kanske deras rutinerade spelare. Kanske skulle jag trots allt välja JPS, säger Flinck.

"Vi behöver ta oss i nacken"

Bronsmatchen förbereds genom att akilleiterna bland annat tittar på de matcher som Borgålaget förlorade på hemmaplan mot både Kampparit och JPS.

- Från filmerna kan vi se hur motståndarna bygger upp sitt spel, hur de rör sig i samband med hörnorna och hur de skjuter hörnorna. Enligt det kan vi sen bygga upp vår plan, säger Flinck.

Raoul Karlqvist anser att bronsmatchen mycket handlar om attityd.

- Vi behöver ta oss själva i nacken och ha en attityd att vi kan spela bandy, att vi kan försvara och att vi kan göra mål. Före det behöver vi ta det dels lugnt, dels tänka framåt på bronsmatchen, säger Karlqvist.

Andreas Flinck & Raoul Karlqvist från Akilles bandy, Borgå
Bildtext De här minerna vill Flinck och Karlqvist visa upp efter bronsmatchen.
Bild: Yle/Stefan Härus

Hårda juniorer på kommande

Både Andreas Flinck och Raoul Karlqvist fyller i år 34 år. Båda har många säsonger bakom sig inom bandyn men är ännu taggade att fortsätta.

- Varför inte. Om kroppen hänger med, är det inte någon omöjlighet. Å andra sidan kommer det ett generationsbyte förr eller senare och vi har bra juniorer på kommande, så man får se tiden an, säger Andreas Flinck.

- Jag håller med. Vi gamla gubbar hänger nog med kanske en tid ännu, men juniorerna växer fram och de är hårda på rören, men vi får se. Kanske blir det något år ännu, säger Raoul Karlqvist.

Det som däremot är klart är att både Flinck och Karlqvist är på planen då Borgå Akilles slåss för bronsmedaljerna.

Båda hoppas att den matchen ska sluta som förra årets bronsmatch, då Akilles vann bronsmedaljerna med siffrorna 7-4 i matchen mot JPS.

Årets bronsmatch kommer för Akilles del att spelas på bortaplan.

27.2.2019: Besvikna bandyspelare i Borgå och verksamhetsledare för jaktvårdsförening om vildsvinshuvuden på pålar

20:24

Artikeln uppdaterad 28.2.2019 kl. 5:45. Tidigare stod det att Akilles vann fjolårets bronsmatch på hemmaplan. Matchen spelades ändå på bortaplan i Jyväskylä.

Diskussion om artikeln