Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jord- och skogsbruksministern: Vi har missbedömt behovet av stöd till ekologiskt jordbruk

Från 2019
Uppdaterad 28.02.2019 12:27.
En blå låda med lökar i. En manshand håller i lådan.
Bildtext Ekologiska livsmedel säljs också via Reko-ringar.
Bild: Tove Virta / Yle

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) medger att det har skett en missbedömning när det gäller dimensioneringen av pengar till nya ekologiska jordbruk. Han hoppas finansieringsfrågan löser sig efter riksdagsvalet.

Det var i höstas som det stod klart att statens stödpengar till nya ekologiska jordbruk är slut.

Det här har lett till att jordbrukare bland annat i Västnyland lägger sina ekoplaner på is. I ett skede såg det ut som om Nylands Svenska Lantbrukssällskaps årliga kurs i ekologisk odling på Västankvarn gård i Ingå inte skulle bli av i år. I fjol var deltagarantalet rekordstort med runt fyrtio deltagare. I år verkar det bli lite på tio stycken som går kursen.

Porträttbild på Christoffer Damén.
Bildtext Jordbrukare Christoffer Damén i Ingå är en av dem som har tänkt övergå till ekologisk produktion.
Bild: Yle/Minna Almark

Samtidigt har regeringen satt upp som mål att 20 procent av åkerarealen i Finland ska vara ekologiskt odlad år 2020. För tillfället är närmare 14 procent av åkrarna ekologiskt odlade.

Felbedömning säger ansvariga ministern

Eftersom stödet är slut är det högst osannolikt att målet uppfylls. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä har det yttersta ansvaret för stödet till ekologisk livsmedelsproduktion.

Maatalousministeri Jari Leppä Porin SuomiAreenassa
Bildtext Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä från Centern.
Bild: Juha KIvioja / Yle

- Det har utan tvekan skett en missbedömning. Eftersom man inte har nått målet att öka den ekologiska produktionen och pengarna har tagit slut, så måste man medge att det har skett en felbedömning när det gäller dimensioneringen.

Jari Leppä påpekar också att det kan vara svårt att uppskatta hur pengarna till olika sorters ekologisk livsmedelsproduktion fördelar sig.

Få ekologiska produkter i butiken

För tillfället är förhållandet mellan andelen ekologiska jordbruk och andelen ekologiska livsmedel på affärshyllorna skevt.

Andelen ekologisk odlingsareal är nämligen betydligt större än andelen ekologiskt producerade livsmedel som säljs i butikerna.

- Vi släpar efter när det gäller hur mycket ekologiska livsmedel det finns på butikshyllorna. Det här ska vi gå till botten med. Meningen är att få ett mervärde och det betyder att vi behöver mera produkter åt konsumenterna, säger Jari Leppä.

Vidsträckta åkrar och en blå himmel med fluffiga moln.
Bildtext Målet i Finland är att 20 procent av åkerarealen ska vara ekologiskt odlad. I dag är andelen närmare 14 procent.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Det finns flera orsaker som kan ligga bakom det här missförhållandet. En del ekologiska produkter säljs till exempel direkt till kunderna, till exempel via så kallade Reko-ringar.

En annan möjlig förklaring kan vara att ekologiskt producerade livsmedel säljs som vanliga livsmedel. Det kan också vara att de som fått stödet inte producerar ekologiska livsmedel.

Jari Leppä har förståelse för frustrationen bland de jordbrukare som har planerat att övergå till ekologisk produktion. Men han kan inte säga när och hur det ska komma mera stödpengar.

- Det är ju inte förbjudet att börja odla ekologiskt utan stöd, men det är förståeligt att jordbrukarna anser att de behöver stöd under övergångsperioden till ekologiskt jordbruk. Därför måste vi hitta pengar till det här efter valet.

Artikeln bygger på en intervju som Victoria Wirén har gjort. Artikeln har tillfogats en rättelse 28.2.2019 kl 12.27. Det stod tidigare felaktigt att kursen i ekologiskt odlande i Västankvarn inte skulle bli av.