Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Färsk observation tyder på två åländska vargar

Från 2019
Varg i Samuelstorop, Åland.
Bildtext Varg i Samuelstorp, Åland. Bild: Landskapsregeringen.
Bild: Landskapsregeringen/Åland

Envisa rykten på sociala medier gör gällande att de åländska vargarna ska ha skjutits och begravts i största hemlighet. Men en färsk observation tyder på att det fortfarande finns åtminstone två vargar på Åland.

På tisdagskvällen kom alltså nya uppgifter om en observation i Finström på fasta Åland. Där skulle två vargar ha siktats på isen på Tjudö Träsk.

Niklas Eriksson som såg vargarna på cirka 100 meters håll är själv säker på sin sak.

Jaktförvaltaren vid landskapet, Robin Juslin, tycker att uppgifterna är intressanta.

Den senaste bekräftade observationen av två vargar på Åland är från i somras. Ryktena om att de skulle vara skjutna och begravda ger Robin Juslin inte mycket för.

- De ryktena har florerat ända sedan vargarna kom hit. Vi har inte fått några tips som pekar på att det är annat än ryktesspridning, säger han.

Känslosvall

De vargar som vandrade västerut över isen förra vintern och som valde att stanna på Åland - eller inte hann tillbaka innan isen hade smält - har väckt känslor.

Detta i ett samhälle där man traditionellt inte behövt ta hänsyn till vargen och inte heller anser att det finns plats för den.

- Vi har försökt leva på som vanligt, men nu blir det ju annorlunda. Inte vågar jag låta min dotter vara ute och leka själv längre, sa Johanna Josefsson i Samuelstorp i Hammarland i somras.

Vargrivet rådjur på Åland.
Bildtext Vargrivet rådjur på Åland. Bild: Christian Dreyer.
Bild: Christian Dreyer

Detta kort efter att den hittills enda kända attacken mot tamboskap hade ägt rum. En ensam tacka hade rivits utanför sin fårhage.

Knapphändiga uppgifter

Vargarna har fört en relativt anonym tillvaro i landskapet även om det upprepade gånger gjorts observationer av antingen en eller två vargar på fasta Åland.

Vinterns isläge har knappast har påverkat antalet.

Spår samlas in

Hittills i vinter har fyra till fem spillningsprov samlats in av Ålands landskapsregering för vidare DNA-analys.

Fjolårets skörd på fem insamlade spillningar gav ingen träff på varg. Det visade sig vara spillning av mårdhund, räv och hund.

Landskapsregeringen har förlängt beslutet om åtgärder som djurägare får vidta under ett pågående vargangrepp fram till den sista maj i år.

Vargspår på Åland.
Bildtext Vargspår.Bild: Christian Dreyer.
Bild: Christian Dreyer

Det betyder att djurägare har rätt att avliva varg om den angriper tamdjur och inte kan skrämmas bort på annat sätt.

Det första beslutet angående det här togs i början av maj ifjol och det har förlängts två gånger redan.

Text: Hasse Persson-Bru, Ålands Radio och Tv

Diskussion om artikeln