Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Inomhusluften i Sarlinska skolan håller inte måttet - renovering av ventilation och hus räcker år och kostar miljonen

Från 2019
Uppdaterad 27.02.2019 16:40.
Närbild på fönster i Sarlinska skolan i Pargas.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Sarlinska skolan i Pargas med klasserna 7-9 är i behov av stora investeringar för att få skolhuset i skick.

Ventilationens kapacitet är otillräcklig och delar av huset behöver renoveras. Hela projektet kan komma att kosta kring 1,2 miljoner euro.

Skolgården för Sarlinska skolan i Pargas.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Personal och elevrepresentanter informeras om läget på onsdag eftermiddag. En del av husets användare har i sin respons till stadens fastighetsavdelning uppgett att de bland annat lidit av huvudvärk, dragiga fönster, lukt och dålig inomhusluft.

Responsen har förmedlats till företaget som nu har undersökt skolan grundligt och kommit med en rapport som står som grund för renoveringsplanerna.

Sarlinska skolans skolhus är byggt 1955 och har sedan dess genomgått några större reparationer, till exempel en ventilationsrenovering 1989.

Seppo Pihl.
Bildtext Seppo Pihl.
Bild: Yle/Johanna Burman

Renovering redan i sommar

Fastighetschef Seppo Pihl berättar att man redan reserverat 180 000 euro för förnyande av ventilationssystemet i sommar. I nuläget räcker kapaciteten inte till, med undantag för några utrymmen där ventilationen redan förnyats.

Det har också konstaterats att det kommer in luft i källaren och att huset på sina håll är fuktbelastat. Det finns brister i dräneringen och fuktskador i källaren där man uppmätt mikrobhalter som överstiger gränsvärden.

Enligt Pihl är det ändå inte mikroberna som är den stora orsaken till renoveringen. Fuktskador finns också uppe vid taket som ska undersökas närmare.

Enligt Pihl kräver åtgärdandet av dräneringen precision, eftersom skolhuset vilar på träpålar. Om om grundvattnet sjunker och träpålarna står för torrt kan de börja ruttna.

Yttre fasaden på Sarlinska skolan i Pargas.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Huset behöver också tätas och fönster ska bytas ut. Ett klassrum har tagits ur bruk på grund av en avloppsläcka. Enligt Pihl är omklädningsrummens skick inte acceptabelt, här kan ett nybygge bli aktuellt.

Pihl uppskattar att renoveringar och nya ventilationsmaskiner kan komma att kosta kring 1,2 miljoner euro och ta kring tre år att förverkliga. Trots höga kostnader anser Pihl att det är värt att ta itu med renoveringen.

- Om tre år är skolan i ett mycket bättre skick, säger Pihl.

Diskussion om artikeln