Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Situationen är kaotisk - vi väntar och ser vad som händer", säger Labourgruppens ledare i EU-parlamentet inför avgörande brexitbeslut

Från 2019
Uppdaterad 28.02.2019 15:38.
EU-parlamentarikern Richard Corbett i EU-parlamentets plenisal.
Bildtext EU-parlamentarikern Richard Corbett i EU-parlamentets plenisal.
Bild: © European Union 2018 - Source : EP

Storbritannien är på randen av att göra ett stort misstag i och med brexit, säger ledaren för brittiska Labourpartiets delegation i EU-parlamentet, Richard Corbett. Storbritanniens EU-utträde kan sätta punkt för hans kvartssekellånga karriär som parlamentariker och rådgivare i Bryssel.

Bryssel

Det är med en känsla av nostalgi som Labourledamoten Richard Corbett ställer i ordning pappren i sitt arbetsrum på Europaparlamentets trettonde våning.

Om en månad kan han tvingas lämna parlamentet, där han varit verksam sedan 1996.

- Det är ett fascinerande parlament att jobba i. Med kolleger från 28 länder lär man sig något nytt varje dag, berättar Corbett.

Det är glädjande att arbetet för det europeiska projektet fortsätter i parlamentet, men beklagligt att Storbritannien inte kommer att vara en del av det här arbetet om planerna på det brittiska utträdet förverkligas, konstaterar Corbett.

Det här är inget litet om. Varken Corbett eller någon av hans brittiska parlamentskolleger har nämligen en aning om vad som egentligen kommer att hända den 29 mars.

- De brittiska EU-parlamentarikerna går och väntar på vad som ska hända. Situationen i det brittiska parlamentet är både förvirrad och kaotisk.

- Det finns ett antal olika scenarier för vad som kan hända och det är möjligt att den 29 mars inte är det datum då Storbritannien lämnar EU, säger Corbett.

Mycket talar för att medlemskapet förlängs

Den här veckan medgav premiärminister Theresa May för första gången att Storbritannien kan behöva en förlängning av sitt EU-medlemskap.

Enligt May kan det här bli aktuellt om underhuset både förkastar utträdesavtalet med EU och alternativet att lämna unionen utan ett avtal.

Theresa May
Bildtext Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Potentiellt kan en förlängning innebära att Storbritannien förväntas ordna Europaparlamentsval i likhet med de övriga 27 medlemsländerna.

- Enligt en del jurister är det möjligt att förlänga medlemskapet med upp till tre månader tills det nya parlamentet tillträder, utan en förpliktelse att ordna Europaparlamentsval. Om förlängningen blir längre än så måste Storbritannien delta i EU-valet.

Ovilliga britter kan tvingas ordna EU-val

Situationen är minst sagt absurd: Enligt EU:s regler måste samtliga medlemsländer vara representerade i Europaparlamentet.

I praktiken innebär det här att britterna måste välja representanter till parlamentet, om medlemskapet förlängs till juli då det nya parlamentet sammanträder för första gången.

För länder som Finland, som blivit utlovade en extra plats i parlamentet i och med brexit, kan en förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap innebära att tilläggsmandaten skjuts på framtiden.

- För Finland och andra länder som går miste om ett extra mandat är det här förstås beklagligt. Men det är knappast en stor politisk tragedi, säger EU-parlamentarikern Corbett.

Oberoende av hur det går så har Storbritannien tappat trovärdighet.

Richard Corbett

Avgörande beslut väntas de närmaste veckorna

Nästa kapitel i brexitföljetången är en serie omröstningar i det brittiska underhuset i mitten av mars.

Då ska parlamentet rösta om att godkänna eller förkasta utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien.

Om avtalet inte godkänns, får parlamentet ta ställning till om ett avtalslöst utträde är önskvärt ur brittisk synvinkel.

Om ingetdera av dessa förslag får gehör får parlamentet möjlighet att rösta om att förlänga Storbritanniens EU-medlemskap med tre månader.

EU ha varit njuggt inställd till tanken att dra ut på förhandlingarna med Storbritannien. Samtidigt är tröskeln för att neka Storbritannien hög om alternativet är ett hårt utträde den 29 mars.

Möjligheten att förlänga till 2021 diskuteras

Enligt tidningsuppgifter har möjligheten att till en förlängning av medlemskapet till 2021 också diskuterats i EU-kretsar.

- EU vill inte ha en situation där Storbritannien vill förlänga medlemskapet med tre månader, tre månader och åter tre månader, säger Richard Corbett.

- Varför inte ha en lång förlängning omedelbart? Det här skulle ge Storbritannien tid att tänka om eller utarbeta ett nytt avtal med nya "röda linjer".

Hur kommer det här att påverka relationen mellan EU och Storbritannien på sikt, Richard Corbett?

- Oberoende av hur det går så har Storbritannien tappat trovärdighet. Vi brukade ha ett rykte av att vara ett politiskt pålitligt och pragmatiskt land. Jag undrar vem som tänker så nu?

- Om vi går vidare med att lämna unionen blir vi ett isolerat land som avskurits sina kontakter. Om vi väljer att stanna kommer vi att framstå som lite löjliga ett tag, men vi kommer att finna vår plats igen.