Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Delar av Borgågården stängs på grund av fuktskador - Konstskolan är tillsvidare kvar: ”Alla älskar vi det här huset”

Från 2019
Ett stenhus i flera våningar invid en solbelyst gata.
Bild: Yle/Mira Bäck

Hela bottenvåningen måste genast stängas och sätts i användningsförbud meddelar Borgå stad. Också i de övre våningarna finns brister som måste åtgärdas.

- Hela huset är i skriande behov av en totalsanering, säger lokalitetsdirektör Börje Boström. Vi har redan länge lappat på både här och där i fastigheten.

Den nyss slutförda konditionsundersökningen avslöjar hälsovådliga brister i Borgågården. Borgå stads miljöhälsovård kräver nu att bottenvåningen tas ur bruk.

Dessutom måste luftläckage från bottenvåningen till de andra våningarna hindras. I de övre våningarnas konstruktioner finns nu lokala mikrobiella skador och förhöjda fuktvärden.

Bild från innergården av ett stenhus. Man ser flera ytterdörrar.
Bild: Yle/Mira Bäck

Borgågården är ursprungligen en skolbyggnad som byggdes år 1909. Den har redan länge varit ett kärt hem för Borgå konstskola.

- Alla älskar vi det här huset, säger rektor Leena Stolzmann. Byggnaden och stämningen i huset, alla möbler och saker och förstås de underbara eleverna gör det här till det bästa stället för oss.

I bottenvåningen finns keramikugnar som skolan dagligen har använt. Nu gäller det att tänka om. Bristerna kom ändå inte som en överraskning.

- Vi har redan länge varit medvetna om att huset ska renoveras. Vi klarar oss om vi får vara här tills den sätter i gång. Ingen har ännu sagt att vi inte kan vara här.

Enligt stadens planer skulle det ske om två år, men nu ska lokalitetsledningen se över den tidtabellen. Den kostnadskalkyl som finns går på 5,5 miljoner euro.

Ingång till ett stenhus i stadsvy.
Bild: Yle/Mira Bäck

- Vi utreder nu om det är möjligt för konstskolan att fortsätta med verksamheten i byggnaden tills totalsaneringen börjar, säger Börje Boström.

Också Medborgarinstitutet, Borgånejdens musikinstitut och Kvarnbackens skolas eftermiddagsklubb har verksamhet i Borgågården.

- Om vi måste flytta behöver vi lokaler för tio klassrum och det är inte så lätt att hitta, säger Leena Stolzmann. Vi ska imorgon gå och se vad det kan finnas i WSOY-huset.

Borgå konstskola har omkring 800 elever.

Ett öppet fönster i en husfasad av sten.
Bild: Yle/Mira Bäck

Diskussion om artikeln