Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-kolumnen: Bragdbrons på dåliga skidor räddar äran, men döljer inte det finländska dilemmat

Från 2019
Kolumnvinjett Chriso Vuojärvi

Finland åker inte hem utan medalj och skidnationen drar en kollektiv suck av lättnad. Men det döljer inte det faktum att Finland bara har två åkare av världsklass, skriver Yle Sportens kommentator Chriso Vuojärvi efter VM-bronset.

Iivo Niskanen är fortfarande kungen av klassisk skidåkning.

Finland åker inte hem utan medalj från det här världsmästerskapet heller. En skidnation drar en kollektiv suck av lättnad. Utom Iivo Niskanen – det berättar en hel del.

Alla i det finländska teamet var nöjda över Niskanens bronsmedalj. Vi såg landslagets huvudtränare Matti Haavisto ge en varm kram till Niskanens personliga tränare Olli Ohtonen.

Också lagkamraterna hyllade Niskanen unisont efter loppet.

Att han på dåligt fungerande skidor trots allt bärgar ett brons är inget annat än en bragd

Då Niskanen själv lade ut texten i mixade zonen var det annat ljud i skällan. Det var en nedstämd och känslosam bronsmedaljör som hade svårt att acceptera resultatet.

Vi såg tidigt i loppet att det sannolikt inte blir ett nytt VM-guld. Att han på dåligt fungerande skidor trots allt bärgar ett brons är inget annat än en bragd.

Utom för Iivo Niskanen själv. Det säger det mesta om karlens ambitionsnivå.

Fullträffen uteblev, men insatsen var (nästan) i paritet med det han presterade i Lahtis och Pyeongchang

Medaljtorkan är nu bruten. Det kunde ha blivit medalj tidigare i sprintstafett och i herrarnas skiathlon. Och det kan bli ytterligare medaljskrammel i exempelvis stafetterna.

Det döljer ändå inte det faktum att Finland har bara två åkare som tillhör världseliten: Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski. Och Pärmäkoski måste lyckas perfekt för att ta en individuell medalj.

Men inte Iivo Niskanen. Han är fortfarande kungen av klassisk skidåkning. Fullträffen uteblev den här gången, men insatsen var (nästan) i paritet med det han presterade i Lahtis och Pyeongchang.

Skillnaden den här gången var utrustningen. För visst tror vi väl att Niskanen skulle ha kunnat åka 1,5 sekunder snabbare per kilometer med bättre fäste.

Det må svida i skinnet på karlen en tid, men räkna med en revanschsugen Niskanen på fredag då det vankas stafett.

Diskussion om artikeln